Nachtvorst in april verre van uniek

23 april 2024, 13:40

Vorst
Wanneer het in april vriest moeten fruitbomen beschermd worden tegen de kou. Boeren brengen daarom een laagje ijs aan. Foto: Ab Donker

Afgelopen nacht was het op verschillende plekken in Nederland behoorlijk koud. Op meerdere plekken werd een temperatuur van -3 graden gemeten. Dat was onder meer het geval in Eelde, nabij Groningen en Enschede. In Wijk aan Zee daalde het kwik zelfs tot -3,5 graden. Aan de grond kwam het regionaal zelfs tot matige vorst.

minima-23-4-2024

Deze waarden zijn ongebruikelijk, maar verre van uniek. De maand april telt gemiddeld vier officiële vorstdagen, dat zijn dagen waarop de temperatuur 's nachts in De Bilt tot onder het vriespunt daalt. Op de Veluwe en in Twente komen gemiddeld zes vorstdagen voor en elders in het midden, zuiden en oosten van het land vier tot vijf. In de kustprovincies komt het tot nul tot drie vorstdagen.

Slechts in veertien jaren kwam het sinds 1901 niet tot officiële vorst in april. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2018. Toen bleef vorst nipt uit met 0,0 graden als laagste waarde.

Lees meer in: zo bijzonder is vorst in april

Ook in mei vorst nog goed mogelijk

Ook in mei nog is vorst in Nederland nog heel normaal. In het oosten vriest het eens in de paar jaar wel eens in mei. In De Bilt komt meivorst eens in de zes jaar voor. Overigens is zelfs in de meteorologische zomer vorst niet uitgesloten. Recordlaat kwam het tot vorst op 18 juni 1955 in Witteveen (-0,8 graden) en op 19 juni 1923 in Den Helder (-0,3 graden).

Lees ook: wat zijn de IJsheiligen

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven