Dit wordt het weer met Koningsdag

26 april 2024, 11:00

Feestdagen
Op de Amsterdamse grachten tijdens Koningsdag. Foto: Adobe Stock / Nataraj

Koningsdag staat voor de deur en met de vele miljoenen feestvierders is het natuurlijk hopen op lekker buitenweer. Qua temperatuur zal de dag prima verlopen, maar blijft het ook droog? In dit artikel komen we met een weerupdate voor Koningsdag.

Vrijdagavond vinden op veel plekken in het land al activiteiten plaats. Zo begint in Utrecht om 18:00 uur de bekende vrijmarkt. In het zuiden komen vrijdagavond enkele buien voor, maar op de meeste plekken is het droog met een mix van wolken en opklaringen. Rond 20:00 uur ligt de temperatuur tussen 8 en 12 graden.

Kans op buien tijdens Koningsdag

Het weerbeeld ziet er op Koningsdag wisselend uit. Vanochtend heeft de bewolking op veel plaatsen de overhand en in het westen en zuidwesten komen buien voor, elders is het vaak droog met soms zon. Later in de ochtend trekken deze buien weg en wordt het een tijdje droog. Rond 10:00 uur is het op veel plaatsen 10 graden.

In de middag zijn er droge perioden met soms zon, maar vanuit het zuiden stijgt de kans op buien. In de loop van de middag komt het verspreid over het land tot buien. Lokaal kan een bui stevig zijn met kans op hagel, onweer en windvlagen. De temperatuur ligt bij een zwakke tot matige zuidenwind op 14 graden in de Kop van Noord-Holland tot 16 graden in de rest van het land. In het oosten wordt het met maximaal 17 of 18 graden het warmst.

Hiermee is het een stuk zachter dan voorgaande dagen, waardoor het vooral tijdens zonnige perioden aangenaam kan aanvoelen. Desondanks zijn deze maxima gebruikelijk voor eind april en komt een jas goed van pas.

Lees ook: Dit zijn de warmste Koningsdagen ooit gemeten

Enkele buien op zaterdagavond

Tijdens zaterdagavond zijn op meerdere plaatsen buien mogelijk. De grootste kansen hierop zijn weggelegd voor de kustprovincies. Er zijn ook droge perioden. In het begin van de avond is het 12 tot 14 graden en later is de temperatuur gedaald naar een graad of 10. De wind is zwak uit het zuidoosten.

Koningsdag weerrecords

Dit zijn de koudste Koningsdagen ooit gemeten

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven