Zo winters wordt komende week

14 januari 2024, 08:30

Sneeuw
Fietsen door (natte) sneeuw Foto: Martin Vye

Na een minder koud intermezzo krijgen we deze week opnieuw met kouder winterweer te maken. Droog en zonnig wordt het dit keer niet, want het zijn sneeuwbuien die op het programma staan! Wanneer het deze week tot sneeuw komt lees je in dit artikel.

Tijdens Blue Monday trekken talrijke sneeuwbuien vanaf de Noordzee over het land. Vooral landinwaarts kan het tijdens een intensievere sneeuwbui lokaal even wit worden. Wanneer sneeuw op de weg blijft liggen is kans op gladheid.

Banner Whatsapp WOL

In de kustgebieden zorgt wind van zee ervoor dat de temperatuur te hoog blijft voor serieuze sneeuwval. Door de wind wordt de neerslag vaak vermengd met regen of hagel. Tussen de buien door wordt het 2 of 3 graden in het binnenland en 4 of 5 graden vlak aan zee. Tijdens een felle sneeuwbui ligt de temperatuur rond het vriespunt. In de Limburgse heuvels ligt de temperatuur het laagst, waardoor hier de kans op het behoud van een wit landschap het grootst is. Ook op de Hoge Veluwe kan het sneeuwdekje langere tijd aanhouden.

De matige tot aan zee soms (vrij) krachtige noordwestenwind maakt het voor het gevoel een stukje kouder. Tijdens de nacht naar dinsdag vriest het op grote schaal licht. Op niet gestrooide wegen kan het plaatselijk glad worden door bevriezing.

Sneeuw in Noord-Limburg. Foto: Wouter van Bernebeek.
Sneeuw in Noord-Limburg. Foto: Wouter van Bernebeek.

Woensdag: verwachting nog behoorlijk onzeker, zuidelijke helft mogelijk sneeuw

Dinsdag komen in de noordelijke helft enkele winterse buien voor, maar tot zoveel winterse buien als op maandag komt het niet. In het zuiden wordt het een zo goed als droge dag met een afwisseling van wolkenvelden en soms zon. In de loop van de middag trekken de sneeuwbuien via het noorden het land uit. Het wordt 2 tot 4 graden bij een overwegend matige westen- tot zuidwestenwind. Tijdens de nacht van dinsdag naar woensdag gaat het opnieuw licht vriezen.

Woensdag is de weersverwachting onzeker. Vanuit de Atlantische Oceaan trekt een neerslaggebied via Frankrijk richting het noordoosten, maar de exacte koers van dit neerslaggebied is nog onzeker. Aan de noordzijde van dit gebied valt sneeuw en aan de zuidzijde regen. In dit geval krijgt het zuiden of de zuidelijke helft van ons land met winterse neerslag te maken. Hoeveel sneeuw er dan komt is nog onduidelijk. Er zijn ook scenario’s waarin het neerslaggebied zuidwaarts van ons land trekt. In dit laatstgenoemde scenario zijn de kansen op sneeuw verkeken. Het wordt gemiddeld 2 graden bij een matige zuidwestenwind.

Donderdag en vrijdag vaak droog met zonnige perioden

Donderdagochtend valt mogelijk eerst nog sneeuw, maar in de loop van de dag wordt het droger en breekt de zon geregeld door. Vrijdag en zaterdag beloven twee prachtige winterdagen te worden met flinke zonnige perioden. Mogelijk valt vrijdag lokaal nog wat winterse neerslag, maar grotendeels verlopen deze dagen droog. Het wordt 1 tot 3 graden op vrijdag en maximaal 4 graden op zondag. Tijdens de nachten vriest het licht. Vanaf zondag wordt de verwachting een stuk onzekerder.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven