Dit wordt het weer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

17 juli 2023, 11:15

Wandelen
Houden de deelnemers het droog? Foto: Jan Boneschansker

De grootste wandeltocht van Nederland staat op het punt van beginnen. Nadat vorig jaar een dag werd geschrapt vanwege extreme hitte, hopen de wandelaars dit jaar waarschijnlijk op koeler weer. Of dat ook op de planning staat én of het daarbij droog blijft, vertellen we je in dit artikel!

Om gelijk met de deur in huis te vallen: extreme hitte staat dit jaar niet op het programma, dus dat is goed nieuws voor alle wandelaars. Toch zijn er nog wel een aantal factoren om rekening mee te houden tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Toenemende kans op buien

Dinsdag start de Vierdaagse met ideaal wandelweer, zeker in de ochtenduren. Het is om 04:00 een graad of 12 met daarbij nauwelijks wind. De temperatuur loopt op naar 21 graden aan het eind van de ochtend. Uiteindelijk wordt het maximaal 24 of 25 graden. Het weerbeeld is daarbij vriendelijk met flinke zonnige perioden, waardoor het best warm kan aanvoelen. De zon is overigens wel erg sterk met zonkracht 7, waardoor je al binnen 10 tot 25 minuten kan verbranden. Smeer je dus goed in!

Woensdag neemt de kans op enkele buien vanuit het westen toe, waarbij lokaal ook een klap onweer kan voorkomen. Tussen de buien door schijnt wel af en toe de zon, dus mocht je als wandelaar toch een nat pak krijgen, dan droogt deze alweer snel op. Er wordt wat minder warme lucht aangevoerd, waardoor het kwik in Nijmegen blijft steken op een graad of 22.

De een-na-laatste dag van de wandeltocht is er nog steeds kans op enkele buien, al zijn ze wel minder talrijk dan op woensdag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt waarschijnlijk nog droog en pas in de middag is de buienkans wat groter. Aan de temperatuur verandert weinig, met in de ochtend een graad of 15 en in de middag maxima van 23 graden.

Ook vrijdag is er nog kans op enkele stevige buien, maar deze zijn waarschijnlijk vooral voor de ochtend weggelegd. Zodra de wandelaars de Via Gladiola betreden, kunnen de toeschouwers waarschijnlijk zonder paraplu gladiolen overhandigen aan de deelnemers. Ook bij de finish is het waarschijnlijk droog met zonnige perioden, dus het wordt dan prima weer om de deelnemers te onthalen. Opnieuw zijn de temperaturen aangenaam met 23 graden als maximum.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven