Update: hevige wateroverlast donderdagavond

03 mei 2024, 09:30

Wateroverlast
Wateroverlast. Foto: Ben Saanen

Stevige regen- en onweersbuien veroorzaakten op regionale schaal flink wat overlast. Vooral uit het oosten en zuidoosten kwamen meldingen van hevige wateroverlast.

Bekijk in de animatie hieronder de indrukwekkende buien die overtrokken van donderdagmiddag tot en met vrijdagochtend.

Extreem veel regen in een korte tijd

De eerst stevige buien boven Nederland ontstonden in de loop van donderdagmiddag boven het zuidoosten van het land en in de omgeving van Ede. De buien trokken tergend langzaam westwaarts, waardoor het soms op één locatie standvastig zeer hard door bleef regenen. In Limburg, het oosten van Brabant en delen van Gelderland is op meerdere plekken zeer veel regen gevallen. Vooral Venlo is hard getroffen. De brandweer had het extreem druk met het noodweer en de beelden hieronder spreek voor zich.

Lokaal 70 mm regen, fikse hagelstenen

Net ten noorden van Venlo, nabij Lottum, is lokaal meer dan 70 mm regen gevallen. Dat is bijna twee keer zoveel als er normaal gesproken in de hele meimaand valt. Ook kwamen meldingen van grote (circa 2-3 cm) hagelstenen uit onder andere de omgeving Ede en Voorthuizen.

Ook in het zuiden van Limburg, het zuidoosten van Brabant, de Gelderse Vallei en delen van de Achterhoek viel op sommige plekken meer dan 50 mm.

Schade door overlopen waterbassins Valkenburg en Berg en Terblijt

Waterbassins in Valkenburg en Berg en Terblijt zijn in de nacht van donderdag op vrijdag als gevolg van de hevige regenval overstroomd. Dit veroorzaakte schade aan woningen, meldde de brandweer vrijdag.

Door het overlopen van een waterbassin van Rijkswaterstaat (RWS) vlak bij de A79 in Valkenburg (Limburg) liepen drie woningen schade op. RWS is inmiddels samen met de brandweer begonnen met het wegpompen van water uit het bassin. "De situatie is weer stabiel", zei een woordvoerder van de brandweer vrijdagochtend. "Het gevaar is geweken."

Ook in Berg en Terblijt overstroomde een waterbassin, wat een grote modderstroom veroorzaakte. De modder liep woningen binnen, waardoor veel schade ontstond. De modderstroom baande zich een weg door een wegens werkzaamheden opengebroken straat, waarlangs zo'n vijftig woningen liggen. Hoeveel ervan schade opliepen, kon de woordvoerder niet zeggen.

In Nuth sloeg de bliksem in een woning in, waardoor de meterkast explodeerde en brand ontstond. De bewoner wist de beginnende brand zelf te blussen, waarna de brandweer erger voorkwam. De woning liep volgens de woordvoerder behoorlijk wat schade op.

De gemeente Meerssen meldt dat er door de enorme waterstroom kiezel en modder op verschillende wegen ligt. De gemeente zet veegwagens in om de straten schoon te vegen. Ook zijn er door de grote hoeveelheid water putdeksels omhoog gekomen. Een fietstunnel onder de A2 tussen Rothem en Meerssen is door wateroverlast afgesloten. Dat blijft zo totdat de tunnel is schoongemaakt.

Komende dagen nog zware buien?

Vrijdag komen ook buien voor, maar met lang niet zoveel neerslag als donderdagavond. Ook in het weekend is kans op buien, vooral zaterdagmiddag- en avond ook lokaal met onweer.

Alle details over het weer de komende dagen lees je in ons uitgebreide weerbericht

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven