Tweede storm van 2024 een feit

22 januari 2024, 05:40

Storm
Storm op zee en aan de kust. Foto: Piet Grim

Sinds middernacht stormt het in het noordwesten van ons land. Op Vlieland en in IJmuiden kwam het al meerdere uren tot een gemiddelde windkracht 9. Hiermee is officieel sprake van storm en daarmee is het al de tweede storm van het jaar. De storm heeft de naam Isha gekregen. Op 2 januari trok storm Henk over het land. Omdat het ook op 21 december tot storm kwam, is dit al de derde storm van het winterseizoen 2023-2024.

Er is niet alleen sprake van storm, maar er komen ook zware windstoten voor. De zwaarste windstoot tot dusver is gemeten in IJmuiden met 110 km/uur. In Vlieland werd een windstoot van 109 km/uur gemeten.

Alle details voor vandaag en de komende dagen lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Storm Isha

De storm van vandaag heeft, net als eerder deze maand met storm Henk, een naam gekregen. Het is storm Isha en dat is alweer de negende stormnaam sinds 1 september uit de stormnamenlijst van Noordwest Europese landen. Alleen stormen die grote impact hebben, krijgen een naam en het KNMI hanteert samen met de Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) dezelfde naamgeving.

Het is dus mogelijk dat een storm bij ons meevalt, maar bijvoorbeeld in Engeland wel flink huishoudt en van de Britse weerdienst een naam krijgt. Zo zijn er al negen stormnamen vergeven en is Isha, na Ciarán op 2 november 2023 en Henk (2 januari 2024) de derde storm die ook hier flinke impact heeft. Daarnaast was er op 19 september sprake van een nipte eerste herfststorm en ook op 24 november was er een storm met beperkte impact. Deze twee stormen kregen geen naam.

De stormen Agnes, Babet, Debi, Elin, Fergus en Gerrit gingen aan Nederland voorbij.

Lees hier meer over de stormnamen

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op tenminste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Een storm die van 12:30 tot 13:30 uur gemiddeld op windkracht 9 uitkomt, maar niet van 12:00 tot 13:00 uur of van 13:00 tot 14:00 uur, telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken van tijdelijk storm, of tijdelijk stormkracht 9.

Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 10 waait. Datzelfde geldt ook bij een zeer zware storm. Dan moet het over een heel uurvak met gemiddeld windkracht 11 waaien.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven