Zuiden van Italië getroffen door noodweer

27 oktober 2021, 11:23

Noodweer Zuid-Europa - Sicilië - Medicane - Overstromingen - Noodweer - Code rood

Het zuiden van Italië wordt geteisterd door noodweer en op Sicilië en in Calabrië geldt code rood. In het afgelopen etmaal viel op sommige plaatsen al meer dan 150 millimeter regen. De komende dagen blijft het ronduit wisselvallig in de regio met talrijke regen- en onweersbuien en mogelijk veel wind.

In het zuidelijke Middellandse Zeegebied is het allesbehalve aangenaam najaarsweer. Er trekken zware regen- en onweersbuien over en daardoor komt het soms met bakken tegelijk uit de lucht. Het zwaartepunt van de buien ligt boven Sicilië, Calabrië en Puglia. In de regio rond Catania, aan de Siciliaanse oostkust, viel al meer dan 100 millimeter neerslag.

Op de luchthaven van Catania werd door de regenmeter binnen een etmaal maar liefst 167 millimeter genoteerd en de startbaan moest worden leeggepompt door de brandweer. Ook gisteren kwam het al tot een aantal stevige regen- en onweersbuien en viel lokaal flink wat neerslag met waarnemingen die piekten naar 100 millimeter of meer. Ter vergelijking: in Nederland valt in een hele maand ongeveer 80 millimeter neerslag! Door de overvloedige regen veranderen straten in rivieren zoals te zien is in de onderstaande videos.

Voorlopig nog ronduit wisselvallig

Het weersysteem dat de veroorzaker is van het noodweer weet van geen wijken en daarom moet ook voor de komende dagen nog rekening worden gehouden met hevige regenval en overstromingen. Tot en met zaterdag wordt nog eens tussen 200 en 250 millimeter extra neerslag verwacht. Ook het westen van Griekenland, Malta en de kuststrook van Tunesië en Libië krijgen met veel bewolking en enkele stevige regen- en onweersbuien te maken. Vooral de heuvelachtige gebieden zijn extra gevoelig voor overstromingen en aardverschuivingen bij zware regenval.

De komende dagen krijgen ook Spanje en Portugal met wisselvalligheid vanaf de Atlantische Oceaan te maken. Op de Azoren viel flink wat neerslag en de regenmeters op de eilanden Faial en Pico registreerden al ongeveer 70 millimeter in de afgelopen 12 uur (bijgehouden tot en met 8 uur woensdagochtend). Dit gebied met bewolking en regen trekt de komende tijd verder oostwaarts richting het Iberisch Schiereiland.

Kans op een medicane

Na de zomer is het water van de Middellandse Zee het warmst. Zodra relatief koele lucht over het warme zeewater uitstroomt, is dat een trigger voor het ontstaan van zware onweersbuien. Wanneer deze buien samenklonteren en de wind verder aanzwelt, kan het tot een medicane komen. Dit is een benaming voor een orkaan op de Middellandse Zee. Er wordt pas gesproken van een medicane als orkaankracht wordt gemeten (windkracht 12). Of het tot een medicane gaat komen is nog behoorlijk onzeker, want dit weersverschijnsel is vrij zeldzaam.

Lees hier meer over het ontstaan van een medicane

Hoofdfoto: Adobe Stock / mantvydasd

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven