Weekverwachting: vaak zacht, winterweer wel op de loer

04 februari 2024, 19:15

Weekverwachting
Deze eekhoorn vraagt zich ook af of er nog winterweer komt. Foto: Diana Huntjens.

Op de meeste dagen van de komende week staan maxima in de dubbele cijfers op de planning. Een winterse prik is echter niet uitgesloten. Lees er meer over in deze weekverwachting.

Na een grijze en vrij natte zondag wordt het vanavond en vannacht overal droog. Lees meer over het weer van vanavond en vannacht in ons Weerbericht Nederland.

Winderige maandag met zon

De eerste dag van de werkweek verloopt op de meeste plaatsen droog. In de ochtend is er een mix van zon en wolken. In de kustprovincies schijnt de zon vaker dan in het zuiden en oosten van het land. In de middag krijgt de zon het steeds moeilijker. Het wordt 10 tot 12 graden. Daarmee is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima rond 6 graden zijn gebruikelijk begin februari.

De westen- tot zuidwestenwind is maandag de hele dag nadrukkelijk aanwezig. In het binnenland is de wind matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft. Aan zee waait het krachtig tot hard, 6-7 Bft. Bovendien is de wind behoorlijk vlagerig. Vooral in het noordelijk kustgebied en in het westen van Noord-Holland zijn zware windstoten mogelijk van ruim 75 km/uur.

Ook dinsdag is het zacht met 11 of 12 graden. Het weerbeeld bestaat uit veel wolken en soms wat regen. In de nacht naar woensdag trekt een regengebied vanuit het noordwesten over het land.

Wat koudere woensdag

Achter het regengebied klaart het op en is er woensdag ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond 7 graden en met een noordwestenwind stroomt wat koudere lucht het land in. De maxima van circa 10 graden op woensdag worden op de meeste plaatsen in de nacht, voor de regen uit, al genoteerd.

In de nacht naar donderdag daalt het kwik naar 0 tot 4 graden met de laagste waarden in het noorden.

Donderdag sneeuw?

Op donderdag dringt zachte lucht vanuit het zuiden weer op. Het botsen van twee luchtsoorten boven ons land levert een kletsnatte dag op. Op de meeste plaatsen valt alle neerslag zeer waarschijnlijk als regen en in Zuid-Nederland stijgt het kwik weer naar zo’n 11 graden. In Noord-Nederland kan de neerslag tijdelijk als natte sneeuw vallen. Deze dag kan nog wat kouder uitpakken met grotere sneeuwkansen, maar het kan ook zachter uitpakken met nergens sneeuw. De kans dat het ergens (eventjes) tot een witte wereld komt is heel klein, maar helemaal uitgesloten is het op deze termijn nog niet.

Echt winterweer in februari? Dat was absoluut het geval in 2012.

Daarna weer overal zacht, maar kouder weer ligt op de loer

Ook op vrijdag en zaterdag staat regen op het menu. De maxima komen uit tussen 8 en 13 graden. Daarmee is het overal zacht voor februari. Wel is het in het noorden minder zacht dan in het zuiden.

Vanaf zondag wordt het waarschijnlijk weer een aantal graden kouder met mogelijk in de nachten regionaal vorst. Daarbij neemt ook de kans op winterse neerslag toe.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven