Dit weer kan je verwachten tijdens de paasdagen

09 april 2022, 07:30

Feestdagen
De kans op zonneschijn is tijdens de paasdagen groot. Foto: Willy Bonnink-Naves

Over een week is het Pasen. Na het natte en frisse weer waarmee april van start ging, willen veel mensen weten of het wel lekker weer wordt met Pasen. De verwachting is nog onzeker, maar de trend laat wel al het een en ander zien. Wat je kan verwachten lees je in deze eerste verwachting voor Pasen.

Temperaturen van 12 tot 15 graden zijn halverwege april gebruikelijk. Dit jaar is de kans groot (60%) op hogere maximumtemperaturen van 14 tot 18 graden tijdens Pasen. Dit komt doordat de kans groot is dat een zuidwestenwind zachte lucht aanvoert. Er is ook zo'n 20% kans op kouder weer en 20% kans op juist wat warmer weer.

Welk weerbeeld we daarbij precies krijgen moet nog worden afgewacht, maar kletsnatte paasdagen worden niet verwacht. De kans op grotendeels droog weer is ruim 60%. Ook de zon zal daarbij dan geregeld te zien zijn.

Pasen begint altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de astronomische lente. De lente is op 20 maart begonnen en de eerste volle maan van de lente is op 16 april. Pasen start dan ook elk jaar op een andere datum en dit jaar is dat op zondag 17 april Pasen.

De details voor het weer met de paasdagen wordt de komende dagen duidelijk. Lees dan ook het uitgebreide weerbericht van Nederland in de aanloop naar Pasen.

Warme aanloop naar Pasen

Dit weekend is het nog aan de frisse kant. Op deze zaterdag trekken (winterse) buien over het land en wordt het 8 tot 10 graden. Morgen, Palmzondag, komen in het noorden en oosten nog enkele buien voor. In de middag blijft het op veruit de meeste plaatsen droog. Er zijn zonnige perioden en met 9 tot 12 graden is het al iets zachter.

Na het weekend warmt het snel op. Dinsdag kan het 18 tot lokaal 21 graden worden. Daarbij schijnt de zon flink. Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid tijdelijk weer toe en valt af en toe regen. De temperatuur zal weer iets inleveren, maar blijft veelal boven 15 graden uitkomen. Kortom: prima lente-temperaturen voor halverwege april.

Pasen 2021 viel wat sneeuw. Foto: M. de Groot.
Pasen 2021 viel wat sneeuw. Foto: M. de Groot.

Warmste en koudste paasdagen

De warmste paasdagen werden in 2011 gemeten. De gemiddelde maximumtemperatuur over beide paasdagen op 24 en 25 april was afgerond 25 graden. In 2019 was Pasen ook laat en was het op 21 en 22 april gemiddeld 24,5 graden. In 2020 was het warm op eerste paasdag met 23,0 graden in De Bilt. Paasmaandag had een temperatuur van 11,1 graden en gemiddeld over beide paasdagen was het 17 graden.

De koudste Pasen werden in 1964 genoteerd. Op 29 en 30 maart werd het niet warmer dan 4,2 graden. Ook Pasen 2013 was koud met gemiddeld over beide dagen 5,9 graden. Vorig jaar was het met Pasen ook aan de koude kant. Op 4 april, eerste paasdag, was het 8 tot 12 graden, een dag later werd het niet warmer dan 5 tot 7 graden. Ook viel er regionaal sneeuw met een lokale witte Pasen tot gevolg. Op tweede paasdag werd het onder andere in het noorden en in Twente wit. Gemiddeld is het met Pasen, volgens de geldende klimaatnormaal 1991-2020, 13,6 graden.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven