4 recepten voor de lekkerste BBQ spiesjes

23 augustus 2022, 16:43

Barbecue
Spiesjes

Het is zomer en geweldig weer dus geen beter moment om de barbecue aan te steken en lekker te gaan grillen. De leukste manier van grillen is toch wel aan een stokje. Alles smaakt beter als het van een stokje komt toch?

WOL gastblog banner Erik Smilda

Erik Smilda is al jaren de barbecue specialist van BBQ-Helden.nl. Voor Weeronline schreef hij speciaal dit artikel.

Als BBQ-Held ga je natuurlijk niet kant en klare spiesjes kopen in rode of gele marinade. Je gaat ze zelf maken. Om te laten zien dat je in een paar simpele stappen heerlijke spiesen kunt maken hebben wij een paar makkelijke recepten op een rijtje gezet.

Wat kan je allemaal aan een spies rijgen om te grillen

Je kan het eigenlijk niet zo gek bedenken en je kunt het grillen. Vlees en vis heb je vast al op het rooster gehad.

Maar ook groenten profiteren enorm van de directe hitte en krijgen een vollere kleur en betere smaak. Door de snelle verhitting karamelliseren ook de natuurlijke suikers waardoor de groenten zoeter worden.

Doe mee met onze actie: win een Thermapen

Verkoeling zoeken op het water tijdens warme zomerdagen. Foto: Albert Thibaudier.
Verkoeling zoeken op het water tijdens warme zomerdagen. Foto: Albert Thibaudier.

Alle stevigere groentesoorten als paprika, ui, aubergine en courgette zijn perfect om te grillen. Maar ook aardappel, wortel, pastinaak en wortelpeterselie kan je grillen als je de stukken eerst voorkookt.

Probeer ook eens fruit te grillen. Vooral de zogenaamde steenvruchten als pruimen, nectarines en perziken zijn geweldig om te grillen. Om je op gang te helpen hebben we alvast vier leuke recepten voor spiesen op een rijtje gezet.

Lees ook: acht tips voor de lekkerste spiesjes

BBQ
BBQ

Griekse kip spiesen

Deze spiesjes zijn een hit bij onze barbecuefeestjes en mogen niet ontbreken. Wij gebruiken Kippendij in plaats van kipfilet. De smaak van kip zit in het vet en het bindweefsel en dat is allebei niet aanwezig in magere kipfilet.

Snij elke kippendij zonder bot in 3 of 4 delen. Meng 3 eetlepels koolzaadolie, 3 tenen knoflook, 2 eetlepels droge oregano en het sap van een halve citroen. Laat de kippendij hier twee tot drie uur in de koelkast in marineren.

Rijg de kippendij aan stokjes en bestrooi met een beetje zout. Rooster de spiesen rondom tot de kippendij een kerntemperatuur heeft van 80-85ºC

Varkenshaas spiesen met karnemelk, mosterd en honing

Karnemelk zorgt ervoor dat vlees malser wordt en dat het vlees korter gegrild hoeft te worden omdat het sneller bruint. Daarnaast zorgt de mosterd en de honing voor een mooie combinatie van smaken.

Snij de varkenshaas in gelijke blokjes. Maak de marinade door 200 ml karnemelk, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel honing, 2 eetlepels gesneden verse Italiaanse kruiden en 1 geperste teen knoflook te mengen. Laat de stukjes varkenshaas hierin een paar uur in de koelkast marineren.

Rijg de varkenshaas aan spiesjes, bestrooi met een beetje zout en gril de stokjes tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 65ºC.

Spiesjes
Spiesjes

Groente spiesjes

Je mag het misschien niet overal hardop zeggen maar bij elk barbecuefeestje horen gegrilde groenten. Een beetje kleur op de barbecue ziet er gewoon goed uit en het is nog lekker ook.

Snij paprika, ui in gelijke stukken en de courgette in plakken. Meng 1 eetlepel koolzaadolie, 1 eetlepel droge oregano, 1 teen knoflook en 1 tl suiker. Doe de groenten in een ziplock zak met de marinade en laat de groenten zo 1 tot 2 uur marineren.

Rijg de groenten met genoeg tussenruimte aan spiesen. Gril de groenten rondom tot je wat grilstreepjes ziet en de groenten een beetje zachter zijn geworden.

Champignon spiesen

Met dit makkelijke recept maak je niet alleen je vegetarische vrienden en familie blij. Zelfs de hardnekkigste carnivoor vindt deze donkerbruine gegrilde bolletjes geweldig.

Snij de stammetjes van een paar kastanjechampignons. Meng 1 eetlepel olie met 1 geraspte teen knoflook, 2 eetlepels sojasaus en 1 el balsamicoazijn. Doe de champignons met de marinade in een ziplock zak en verdeel voorzichtig de marinade over de champignons.

Rijg de champignons aan spiesen met genoeg ruimte tussen elke champignon. Rooster de champignons rondom een paar minuten tot je wat goudbruine grillstrepen ziet ontstaan.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven