Zware orkaan Beryl trekt over het Caribisch gebied

01 juli 2024, 14:54

Orkanen
Orkaan Beryl nadert de bovenwindse eilanden. Beeld: NASA.

Vandaag trekt zware orkaan Beryl over de bovenwindse eilanden Tobago, Grenada, Barbados, Saint Vincent en de Grenadines en Saint Lucia en nog een aantal kleinere eilanden. De kern zal eind van de middag (Nederlandse tijd) waarschijnlijk over Saint Vincent en de Grenadines trekken. De Nederlandse eilanden zullen weinig hinder ondervinden van de orkaan. Komende dagen zet Beryl koers richting Jamaica.

Beryl is op dit moment een orkaan van de vierde categorie op de schaal van Saffir-Simpson en daarmee een zogenaamde ‘zware orkaan’ of in het Engels ‘major hurricane’. Tijdens de passage van de bovenwindse eilanden worden windsnelheden tot 220 km/uur verwacht en windstoten kunnen zelfs oplopen tot 280 km/uur! Hierdoor kan zeer veel schade ontstaan. Platte daken worden bij dit soort snelheden gestript en rondvliegend puin kan ook schade aan stevige constructies en gebouwen opleveren.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over orkanen

Sinds gisteren is Beryl een orkaan die op het randje zit van de derde en de vierde categorie met windsnelheden rond 215 km/uur. Niet eerder was er in juni al sprake van zo’n zware orkaan. Het vorige record voor de vroegste Atlantische Orkaan van de vierde categorie was op 8 juli 2005 met orkaan Dennis.

Schaal van Saffir-Simpson - Kracht van orkanen - Orkaankracht
Schaal van Saffir-Simpson - Kracht van orkanen - Orkaankracht

Hoge golven en veel regen

Niet alleen de wind vormt een risico, maar ook moet rekening gehouden worden met stormvloed. De waterstanden kunnen drie meter hoger uitpakken dan normaal en daar komen nog golven bij die 5-7 meter hoog kunnen zijn. Daarnaast vormt regen een risico voor overstromingen en modderstromen. In korte tijd kan 200-300 mm regen vallen. Ter vergelijking dit is evenveel als bij ons normaal in de hele zomer valt.

Lees ook: Hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk

Nederlandse eilanden worden niet bereikt door Beryl

De Nederlandse eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten zullen weinig merken van Beryl. Het gaat tijdelijk wat harder waaien en mogelijk trekken regen- en onweersbuien over. Daarbij zou het dan wel tot zware windstoten van meer dan 75 km/uur kunnen komen. Maar dit valt in het niets bij het heftige weer waar o.a. Saint-Vincent en de Grenadines mee te maken krijgt.

De orkaan zet na de passage van de bovenwindse eilanden koers richting Jamaica en zal daar woensdag in de loop van de dag waarschijnlijk aan land komen. Ook de zuidkust van de Dominicaanse Republiek moet rekening houden met veel wind en stormvloed. Na Jamaica koerst Beryl in de richting van Mexico.

Vandaag heeft Mexico ook al te maken met tropische storm Chris. Daardoor valt er landinwaarts 100-200 mm regen. Aan de kust kan het stevig waaien.

WOL Orkaannamen

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven