Officieel warmste 1 september ooit gemeten

01 september 2024, 17:10

Records
Een warme stranddag. Foto: Anne-Marie van Iersel

Voor de zesde keer dit jaar is sprake van een datum-warmterecord. De temperatuur steeg in De Bilt naar 29,8 graden. Daarmee was het bijna tropisch warm en officieel de warmste 1 september ooit gemeten. Het oude record stond op 28,4 graden en was gemeten in 1926 gebroken.

In tijden van klimaatverandering is het best opmerkelijk dat een warmterecord dateert van zo lang geleden. In september is het deze eeuw al vaker heel warm geweest, maar toevallig niet zo vaak op 1 september. De laatste keer dat het zomers warm (25 graden of meer) werd op 1 september was in 1991. Wie 33 jaar of jonger is en jarig is op 1 september had tot vandaag dus nog nooit een zomerse verjaardag gehad.

Maximumtemperatuur 1 september 2024

Regionaal tropisch warm

Landelijk werd het vandaag nog wat warmer. Bij Maastricht bereikte de temperatuur aan het einde van de middag zelfs 32,3 graden. Daarmee werd het record voor heel Nederland ook nog verbeterd: dit stamde ook uit 1926 en werd ook toen gemeten in Maastricht. Het werd daar toen 31,4 graden.

In 2023 regionale hittegolf en veel warmterecords

Vorig jaar beleefden we een zeer warme septembermaand. We kregen in de loop van de eerste week zelfs met uitzonderlijke hitte te maken. Het hoofdstation De Bilt noteerde vanaf 6 september vijf warmte-datumrecords op rij en we hadden ook te maken met een zeldzaam lange regionale septemberhittegolf.

Dit soort taferelen zijn voor dit jaar niet weggelegd, maar in het begin van de nieuwe week blijft het wel nog vrij warm voor de tijd van het jaar. Morgen komen de maxima uit tussen 24 en 28 graden. Later op de dag wordt de warmte verdreven door enkele stevige regen- en onweersbuien. Alles over het weer de komende dagen lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Veel vaker warmterecords dan kouderecords

Op 23 januari werd het eerste datum-warmterecord voor dit jaar in De Bilt genoteerd. Vervolgens werden records genoteerd op 15 februari, 3 maart, 14 maart, 6 april. Met het warmterecord van vandaag staat de teller dit jaar op zes datum-warmterecords tegen nul kouderecords.

Vorig jaar kwam het tot zeven warmterecords en één kouderecord. In 2022 werden acht warmterecords genoteerd tegen één kouderecord en in 2021 was de verhouding zeven staat tot één. In 2020 werd geen enkel kouderecord genoteerd, maar wel veertien warmterecords.

Warmterecords komen tegenwoordig dan ook veel vaker voor dan kouderecords. Deze eeuw telt tot dusver negen keer meer warmterecords dan kouderecords. Op maar liefst 181 dagen (50% van ons kalenderjaar) staat een datum-warmterecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt genoteerd dat dateert uit deze eeuw.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven