We zitten alweer midden in de donkere dagen voor Kerst en dat was de afgelopen tijd te merken met grijs en grauw weer! Doen de donkere dagen voor Kerst ook komende weken hun naam eer aan of krijgen we het zonnetje eindelijk regelmatig te zien? In dit artikel vertellen we je hoe somber de donkere dagen voor Kerst verlopen.
Tot en met 21 december worden de dagen steeds korter, maar wist je dat we de donkerste middagen nu al bijna achter de rug hebben? Deze week is het vroegste moment van het jaar dat de zon onder gaat. Dat gebeurt in het midden van het land al om 16:27 uur! Vanaf 17 december wordt het langzaam later in de middag pas donker en kun je iets langer van het daglicht genieten. Op Eerste Kerstdag vindt de zonsondergang om 16:32 uur plaats en eind december alweer om 16:37 uur, tien minuten later dan nu dus.
De ochtenden worden tot het einde van het jaar wel nog steeds donkerder. Nu komt de zon rond 8:37 uur op, op 21 december is dat om 8:46 uur en 31 december om 8:48 uur. Dat de laatste zonsopkomst en vroegste zonsondergang niet op de kortste dag van het jaar vallen heeft te maken met de baan van de aarde om de zon. Die is namelijk eivormig.
Lees ook: Wat zijn de donkere dagen voor Kerst?
Foto: Ab Donker
Donkere dagen voor Kerst dit jaar vrij somber
De donkere dagen voor Kerst doen hun naam dit jaar eer aan, want het is regelmatig somber weer. Dat betekent niet dat we tot de Kerst geen zon meer te zien krijgen, maar bewolkte perioden zijn wel duidelijk in de meerderheid. Aanvankelijk is het daarbij kouder dan normaal met temperaturen die amper boven 5 graden uitkomen. Ook is komende nacht kans op vorst.
Vanaf dit weekend zet de temperatuur een duidelijke stijging in en na het weekend kan het zelfs meer dan 10 graden worden! De winter is voorlopig dan ook ver te zoeken. Qua temperatuur is het verre van winter en dat geldt ook voor het weerbeeld. Komende week staat bijna dagelijks regen op het programma en daarbij kan het ook nog eens stevig waaien. Typisch Nederlands ‘winterweer’ dus, waarbij het meer op herfst lijkt dan winter.
Met deze zachte aanloop naar Kerst blijft de kans op een witte Kerst klein. Die bedraagt voorlopig slechts 5%.
Lees ook: Waarom hebben we meestal geen witte Kerst?
Zo somber was het vorig jaar met de donkere dagen voor Kerst
Vorig jaar was het weer tijdens de donkere dagen voor Kerst redelijk vergelijkbaar met dit jaar. Ook toen was de winter ver te zoeken en werd het wisselvallig en zacht. Wel brak de zon geregeld door en daarmee eindigde december 2019 als de op drie na zonnigste ooit gemeten.
Echt sombere donkere dagen voor Kerst hadden we voor het laatst in december 2017. Die maand was zelfs de somberste sinds 1993. In Maastricht scheen de zon in de hele maand slechts 16 uur!
Lees ook het meest uitgebreide weerbericht van Nederland!
Hoofdfoto: Ben Saanen