Eerste regionale hittegolf van 2023 een feit: primeur voor Woensdrecht

11 juni 2023, 13:10

Hitte
Het is strandweer deze dagen. Foto: Anne-Marie van Iersel

De eerste regionale hittegolf van dit jaar is een feit. Om 13:10 uur had weerstation Woensdrecht met 30,1 graden de primeur om als eerste aan de definitie van een hittegolf te voldoen. Voor een hittegolf moet het vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn en op drie dagen daarvan moet de temperatuur stijgen naar 30 graden of meer.

In Woensdrecht is nu een hittegolf gaande, die afgelopen woensdag begon. Daar werd toen al een zomerse dag genoteerd en ook donderdag werd het er zomers warm. Vrijdag werd in Woensdrecht met ruim 30 graden de eerste tropische dag genoteerd, dit was ook meteen de eerste regionale tropische dag van het jaar. Vervolgens werd het ook zaterdag tropisch warm en zojuist werd de benodigde derde tropische dag behaald.

Vroege regionale hittegolf

De hittegolf komt dit jaar relatief vroeg, maar het kan nog een stuk vroeger. De vroegste regionale hittegolf ooit gemeten dateert van 1976. Toen kwam het al van 6 tot en met 10 mei tot een hittegolf. De Brabantse plaatsen Volkel en Gemert en ook het Utrechtse Soesterberg en het Gelderse Deelen hadden toen de eer.

Morgen op meer plaatsen een hittegolf

Op de weerstations Arcen, Gilze-Rijen en Eindhoven is nog geen sprake van een hittegolf, ondanks dat het er vandaag voor de derde dag op rij tropisch warm is. Op die stations moet maandag nog voor de vijfde keer een zomerse dag met 25 graden behaald worden. Andere plaatsen hebben morgen nog een tropische 30 graden nodig om aan de voorwaarde voor een hittegolf te voldaan. De kans dat het ook in De Bilt tot een officiële hittegolf komt is zeer klein, omdat het er vrijdag en zaterdag niet tropisch warm werd.

Hoe lang de regionale hittegolf aanhoudt is onzeker. Het wordt in de loop van de week geleidelijk iets minder warm, maar zeker in de zuidelijke helft van het land wordt het tot ver in de week dagelijks nog 25 graden of iets hoger. De regionale hittegolf komt dus nog niet snel ten einde.

De details lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Arcen koploper hittegolven deze eeuw

Hittegolven komen landinwaarts veel vaker voor dan in de kustgebieden. Zo kwam het deze eeuw in Amsterdam (meetstation op Schiphol) tot slechts 8 hittegolven en op Vlieland en Terschelling werd nog maar 1 hittegolf geregistreerd. Weerstations in bijvoorbeeld Brabant en Gelderland noteerden deze eeuw tot dusver 12 tot 20 hittegolven. De koploper in ons land in het Limburgse Arcen. Hier kwam het tot en met 2022 al 27 keer tot een hittegolf sinds 1 januari 2000.

Twee regionale hittegolven in 2022

Vorig jaar was de eerste regionale hittegolf pas in augustus een feit, terwijl het in juli wel bijna 40 graden werd in ons land. In Hupsel werd een uitzonderlijk lange hittegolf van 18 dagen lang genoteerd, die liep van 8 tot en met 25 augustus. Het was de op drie na langste regionale hittegolf ooit gemeten. Op andere plekken was sprake van twee losse hittegolven. In De Bilt kwam het toen tot één officiële hittegolf.

De langste regionale hittegolf ooit gemeten duurde maar liefst 29 dagen en vond plaats in 2018. In het Gelderse Hupsel en de voormalige vliegbasis Twenthe was het toen van 12 juli tot en met 9 augustus 25 graden of warmer.

Superhittegolven in 2020 en 2019

In 2021 kwam het alleen half juni tot een regionale hittegolf. In Limburg en delen van Brabant werd toen een hittegolf genoteerd. In 2020 kwam het tot meerdere hittegolven. In Arcen, Limburg werd dat jaar zelfs aan de voorwaarden voor een superhittegolf voldaan. Ook in juli 2019 kwam het regionaal tot een superhittegolf. Voor een superhittegolf moet de temperatuur op vijf dagen stijgen naar 30 graden en daarvan op minstens drie dagen naar 35 graden of meer.

De verschillen tussen een gewone hittegolf en een superhittegolf lees je in deze artikelen:

Wat is een hittegolf?

Wat is een superhittegolf?

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven