Overlast verwacht door extreme regenval in Centraal-Europa

11 september 2024, 15:00

Regen
Extreem grote hoeveelheden neerslag op komst in onder andere Oostenrijk. Foto: ANP/GRODER / APA / AFP

Van donderdag tot en met zondag wordt extreem veel regen verwacht in grote delen van Centraal-Europa. Hoeveelheden tot lokaal 300 millimeter kunnen voor overstromingen en modderstromen zorgen.

Een grootschalig regengebied trekt in de nacht naar donderdag vanuit het noordwesten Centraal-Europa binnen. Door een combinatie van warme lucht vanuit het zuiden en koude lucht uit het noorden blijft het neerslaggebied de komende dagen over grote delen van Centraal-Europa slepen. Boven Oostenrijk, Tsjechië en het zuiden van Polen lijkt het neerslaggebied bovendien te intensiveren. Van grofweg donderdag tot en met zondag regent het in grote delen van deze landen aan één stuk door.

Dat levert op uitgebreide schaal 150 tot 250 millimeter regen en lokaal zelfs meer dan 300 millimeter op. Die hoeveelheden kunnen voor grote problemen in de regio zorgen. Zo moet er rekening worden gehouden met overstromingen, modderstromen en aanzienlijke overlast.

Pak sneeuw in de Alpen

Door de opvallend koude lucht vanuit het noorden kan er in de Alpen een flink pak sneeuw vallen, waarbij de sneeuwgrens op sommige plaatsen daalt tot ongeveer 1000 meter. Zelfs in enkele dalen kunnen dus sneeuwvlokken worden waargenomen. Boven de 1500 meter kan lokaal zelfs een sneeuwdek ontstaan van meer dan een meter! Meer details over de verwachte sneeuwval is hier te lezen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven