Zijn de vallende sterren van de Perseïden goed te zien?

12 augustus 2024, 16:05

Astronomie
Komende nacht veel vallende sterren door Perseïden! Foto: Luke Verschoor

De piek van de meteorenzwerm Perseïden staat in de nacht van maandag op dinsdag op het programma. Afgelopen nacht was er al een zeldzame combinatie te zien van zowel vallende sterren als noorderlicht. Kunnen we dat ook komende nachten nog verwachten en blijft het ook helder? Eerst blikken we even terug op afgelopen nacht, toen er een zeldzame combinatie te zien was van vallende sterren en noorderlicht. De zon was de afgelopen tijd erg actief, waardoor er veel elektrisch geladen deeltjes op de aarde werden afgevuurd. Daardoor was het noorderlicht fotografisch zichtbaar in ons land.

Lees hier meer over hoe het noorderlicht ontstaat

Tegelijkertijd waren in de nacht van zondag op maandag al verschillende vallende sterren te zien, doordat de meteorenzwerm Perseïden de piek begint te bereiken. Veel mensen trokken er al op uit en dat leverde mooie plaatjes op.

Een unieke combinatie: noorderlicht en een vallende ster. Foto: Wouter van Bernebeek
Een unieke combinatie: noorderlicht en een vallende ster. Foto: Wouter van Bernebeek

Helder weer tijdens de piek?

In de nacht van maandag op dinsdag is de piek van de Perseïden. Dan zijn er in theorie 40 tot 55 vallende sterren zichtbaar van deze meteorenzwerm. In totaal komt dat aantal nog wat hoger uit op 65 meteoren, want ook andere zwermen en meteoren trekken nog langs de aarde. De kans op noorderlicht is de komende dagen een stuk kleiner.

Wat zijn vallende sterren?

Het weerbeeld ziet er over het algemeen prima uit om vallende sterren te spotten. Helemaal helder is het waarschijnlijk niet met soms wolkensluiers die overtrekken, maar vaak zijn deze dun en valt er nog goed doorheen te kijken. De temperatuur is extreem hoog in de nacht van maandag op dinsdag met op veel plaatsen een tropennacht; dan komt de temperatuur niet onder 20 graden uit. Zeker in steden wordt het niet eens kouder dan 22 graden, al is dat niet de meest ideale locatie om vallende sterren te bekijken vanwege lichtvervuiling.

Bekijk hier tips voor het spotten van vallende sterren

Ook de nachten na dinsdag zijn er meer vallende sterren dan gebruikelijk te zien, maar het weerbeeld wordt dan wel minder gunstig. Er trekken vaker buien over met daarbij dus ook meer bewolking. Ga dus vooral komende nacht op pad om de vallende sterren te bekijken.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven