Zo veel regen is er al gevallen

12 september 2024, 14:40

Regen
Kinderen in de regen op een kletsnatte dag. Foto: Ton Wesselius

In dit artikel lees je alles over de neerslagsommen van vandaag, de afgelopen dagen, het lopende jaar en het jaar tot nu toe.

Vandaag zijn de felste buien voor de kustprovincies. Op de natste plekken in Noord- en Zuid-Holland viel al ruim 20 mm en de buien houden de rest van de dag aan.

Volg de buien op onderstaande radar:

Sinds dinsdag kletsnat

Afgelopen dinsdag was het in een strook over Zuid-Holland, Utrecht, de Veluwe en delen van Overijssel zeer nat met neerslagsommen van 30 tot 60 mm. Ook in De Bilt viel deze dag meer dan 50 mm. Op woensdag was het zwaartepunt al verschoven naar de kustprovincies met vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland regionaal 20 tot 30 mm en plaatselijk nog wat meer. Op de natste plekken, zoals het Westland, viel in de periode dinsdagochtend tot halverwege donderdagmiddag zo’n 100 mm.

Dat de buien van gisteren en vandaag vooral in de kustregio's veel regen achterlaten komt voor een deel door het fenomeen kustconvergentie. Lees hier alles over.

Op flink wat plaatsen al meer dan een normale septembermaandsom

Gemiddeld valt in een hele septembermaand verspreid over het land 79 mm regen. Hier zitten we gemiddeld over het hele land genomen nog niet aan, maar vooral in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel ligt de neerslagsom er op veel plaatsen al wel boven met waarden tussen 80 en 120 mm.

De minst natte regio’s deze maand vinden we in Drenthe en Groningen, maar ook in Limburg en de oostelijke helft van Brabant. In deze gebieden viel op veel plaatsen tot dusver 20 tot 40 mm in september.

Website blog banner Im Weather

Natste jaar ooit gemeten van 1 oktober tot 1 oktober

Tot vandaag viel gemiddeld over het land 1272 mm sinds 1 oktober 2023. Daarmee is het nu al de natste periode van oktober tot oktober ooit. De natste periode was hiervoor 1 oktober 2000 tot 1 oktober 2001 met 1080 mm.

Overigens is het hiermee nog lang niet zeker dat het jaar 2024 het natste jaar ooit wordt. Het oktober-oktober record is voor een groot deel te danken aan het kletsnatte einde van 2023. Sinds 1 januari 2024 viel circa 750 mm en als de rest van het jaar ‘normaal’ verloopt komen we uit rond 1050 mm. Het natste jaar ooit tot dusver was 2023 met 1151 mm. Ter vergelijking: in een gemiddeld jaar valt circa 853 mm.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven