Dit wordt het weer bij Lowlands

13 augustus 2024, 11:00

Festivals
Blauwe luchten zijn dit jaar vooral op zondag weggelegd voor Lowlands. Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

De voetjes kunnen dit weekend weer van de vloer, want er staan weer veel festivals op het programma. Onder andere Strafwerk, Decibel en natuurlijk één van de bekendste van het hele festivalseizoen; Lowlands. Bij onze zuiderburen staat dit weekend Pukkelpop op het programma. Wat voor weer festivalgangers kunnen verwachten lees jij hier.

Het is deze dagen opvallend heet in ons land. Maandag beleefden we de warmste dag van het jaar tot nu toe. In het zuiden werd het maar liefst 34 graden en ook deze dinsdag wordt het weer erg heet. Lokaal kan het in het oosten 33 graden worden. Alle details over het weer tot het festivalweekend lees je in ons uitgebreide weerbericht.

De temperatuur levert in de aanloop naar het festivalweekend flink in, en dat is maar goed ook. Met maxima van ruim 30 graden is het allesbehalve aangenaam weer in jouw tentje op een overvolle camping.

Aangenaam begin van Lowlands

Ga jij donderdagochtend vroeg in de rij staan om een plekje te bemachtigen op de camping? Dan kun je rekenen op prima omstandigheden. Het is droog met een mix van zon en wolken. In de vroege uren kan het aan de frisse kant zijn met een graad of 15. Eenmaal op het campingterrein aangekomen is het gedurende de dag ideaal weer om jouw tent op te zetten. Er staat geen neerslag op het programma en met flink wat ruimte voor de zon stijgt de temperatuur uiteindelijk naar een zomerse 25 graden.

Stress met inpakken? Hier vind je een handige lijst met items die goed van pas komen.

Tijdelijk wat wisselvalliger

Vrijdag begint het festival pas echt en dan ziet het er helaas toch iets minder rooskleurig uit. De dag begint droog met mogelijk nog een glimp van de zon, maar al vrij snel neemt de bewolking toe. Met een meest matige westen- tot zuidwestenwind worden buien en regengebieden richting ons land aangevoerd. Ook op het festivalterrein in Biddinghuizen moet jij van tijd tot tijd rekening houden met perioden van regen.

Zoals het er nu voorstaat is de poncho regelmatig nodig van grofweg vrijdagmiddag t/m zaterdagochtend. Tijdelijk dus even niet ideaal festivalweer, maar kletsnat lijkt het ook niet te worden. Tussen de buien door komen namelijk ook enkele droge momenten voor. Bovendien is de timing zo slecht nog niet. Zaterdagmiddag trekken de buien vrij snel via het oosten weg, eigenlijk precies wanneer de meeste artiesten juist weer beginnen met optreden lijkt het dus droog te worden. Zaterdagavond schijnt zelfs de zon weer volop en dan is het op en top festivalweer. Vrijdag wordt het 22 graden en zaterdag stijgt het kwik naar een graad of 23. Ook dat zijn vrij aangename temperaturen voor op het festivalterrein.

De laatste dag van Lowlands ziet er zeer aangenaam uit. De kans op een bui is zeer klein en de zon schijnt volop. Er staat weinig wind en de temperatuur loopt daarbij op naar een graad of 22. Al met al kunnen de festivalgangers in Lowlands rekenen op heerlijk festivalweer met een tijdelijk dipje van vrijdagmiddag t/m zaterdagochtend. De temperatuur ligt daarbij rond of net iets onder de normaal voor de tijd van het jaar.

Check hier het weer bij Lowlands door de jaren heen.

De hoogste temperaturen, natste edities en meeste zonneschijn tijdens Lowlands in het verleden.
De hoogste temperaturen, natste edities en meeste zonneschijn tijdens Lowlands in het verleden.

Zondag overal de beste festivaldag

Festivals elders in het land kunnen rekenen op vergelijkbare omstandigheden. In Hilvarenbeek bij Decibel Outdoor valt de temperatuur dagelijks wel een graadje hoger uit. Ook hier lijkt zondag de beste festivaldag te worden met veel ruimte voor de zon. Vrijdag en zaterdag is ook hier af en toe de poncho nodig.

Strafwerk in Amsterdam vindt zaterdag plaats en voor de festivalgangers die hiernaartoe gaan ziet het er gunstig uit. De aanloop naar het festival verloopt nog bewolkt en regenachtig, maar als het festival zaterdagmiddag begint is het hoogstwaarschijnlijk droog. De zon schijnt regelmatig en de temperatuur loopt hier op naar 22 graden.

Heerlijk festivalweer op Pukkelpop

Bij onze zuiderburen ziet het er zelfs nog iets beter uit dan in eigen land. Alleen zaterdag lijken hier flink wat buien te vallen, maar de andere dagen is het overwegend droog met geregeld zonneschijn. De maxima variëren hier van 23 tot 26 graden. Vanaf zaterdag staat er bovendien weinig wind. Het is hier dus vaak heerlijk festivalweer.

Geen koude nachten op de camping

In de nachten komen de minima uit tussen 13 en 17 graden en dat is iets hoger dan gebruikelijk. Echt koud is dat zeker niet, maar als jij in de nacht nog lang bij je tent blijft zitten kan het toch wel even fris aanvoelen. Vooral donderdag en vrijdag, als er wat meer wind staat, is dit het geval. Een extra jasje of trui meenemen is dus zeker geen slecht idee! Ook de zonnebrandcrème moet je niet vergeten. De zon schijnt vergeleken met eerder deze zomer iets minder fel, maar met zonkracht 5 of 6 kan je alsnog binnen een optreden van een half uur verbranden.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven