Hitte wordt verdreven: lokaal zware onweersbuien

13 augustus 2024, 13:15

Onweer
Onweersbuien. Foto: Joanan Priem

Het is broeierig warm en de kans op onweersbuien neemt later in de middag en avond toe. Vooral in het oosten zijn fikse buien mogelijk met veel regenwater in korte tijd, maar waar ze precies over trekken is nog zeer onzeker. Morgen is de warmte voorlopig verdreven.

Het is zeer warm zomerweer. Landinwaarts is het vanmiddag op uitgebreide schaal tropisch warm met maxima tussen 30 en lokaal 34 graden. Later in de middag en avond is kans op lokaal felle onweersbuien. Dit is zeker iets om rekening mee te houden voor mensen die buiten zijn. Volg onze regenradar om de laatste beelden te bekijken!

Kans op lokale wateroverlast

Het grootste aandachtspunt bij deze buien is het vallen van grote hoeveelheden neerslag binnen korte tijd, zeer lokaal zelfs meer dan 50 millimeter. Dit kan op een enkele plaats aanleiding geven tot wateroverlast. Verder is er veel energie beschikbaar voor de buien en komt het bij de zwaardere exemplaren tot een hoge bliksemfrequentie. Ook hagel behoort tot de mogelijkheden.

Waar de zwaarste buien zich gaan vormen moeten we nog even afwachten. In dit soort situaties wordt het altijd pas op het laatste moment duidelijk waar eventueel onweer ontstaat. Op basis van de huidige weerkaarten is de kans het grootst in het oosten, noordoosten en mogelijk ook midden van Nederland.

Daarna volgt afkoeling

Ook tijdens de nacht naar woensdag blijft de kans op enkele stevige buien aanwezig. Het wordt richting morgenvroeg niet kouder dan 19 graden; in het oosten en noordoosten ligt de minimumtemperatuur zelfs rond 20 graden. Daarmee staat lokaal weer een zogenaamde 'tropennacht' op de planning.

Lees ook: Vallende sterren én noorderlicht tijdens plaknacht

Woensdagochtend komen de laatste regen- en onweersbuien voor in de oostelijke regio's. 's Middags wordt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen droog en breekt de zon vaker door. Bij een matige westenwind stroomt dan veel koelere lucht ons land binnen. Het wordt maximaal 20 tot 24 graden van west naar oost. Voor veel mensen zal het morgen een stuk aangenamer aanvoelen dan vandaag.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven