Teruglezen Live-blog: zware onweersbuien

14 augustus 2024, 08:50

Live
Een onweersbui in Wolfhaag, Limburg op 13 augustus 2024. Foto: Marlenne Schilperoord

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Dinsdagavond kwam het vooral in Oost-Nederland tot zware onweersbuien. In Limburg en Overijssel gold code oranje. Halverwege de avond werd afgeschaald naar code geel. Aan het einde van de avond kwam het nog tot een strook met onweersbuien in het westen van Utrecht. Bekijk hieronder o.a. een videocompilatie.

8:50 Gisteren op vier plaatsen een tropennacht

Gisteren wisten we al dat er in De Bilt geen officiële tropennacht was, doordat het daar vorige nacht al afkoelde naar 19,9 graden. Veel andere plaatsen hadden wel een nachttemperatuur boven 20 graden, maar ook de avond telt mee voor de minimumtemperatuur en of er uiteindelijk van een tropennacht gesproken mag worden.

Uiteindelijk bedroeg de minimumtemperatuur alleen in Eindhoven, Maastricht, Lelystad en Hupsel 20 graden of meer en was dus sprake van een tropennacht. Na de eerste regionale tropennacht op maandag in Vlissingen, was er nu dus op dinsdag 13 augustus weer een regionale tropennacht.

Minimumtemperatuur 13 augustus 2024

Deze woensdag zal van een tropennacht geen sprake zijn, want de minima van vandaag liggen nu overal al onder 20 graden.

8:40 Lokaal 20-40 mm gevallen

De buien in het oosten van het land brachten gisteren plaatselijk 20-30 mm regen, maar later op de avond ontstond ook nog een felle buienlijn over het oosten van Zuid-Holland, het westen van Gelderland en over het westen van Utrecht. Daar viel op meerdere plaatsen ook 20-40 mm regen.

Lokaal was gisterenavond sprake van wateroverlast door de vele regen in korte tijd en ook kwamen zeer plaatselijk zware windstoten en vrij grote hagel voor. In de nacht trokken er geen zware buien over ons land, maar boven België waren wel intense onweersbuien actief. Vandaag kunnen in het hele land opnieuw nog wat stevige buien ontstaan, met ook kans op onweer. Hiermee wordt de warme lucht verder verdreven.

22:00 Live-blog gesloten

We sluiten het live-blog met een verwachting voor de nacht en morgen:

Vannacht zijn lokaal stevige buien mogelijk. Het gaat om zeer plaatselijke buien, maar daaruit kan wel nog altijd veel neerslag vallen. Het is verder een zwoele nacht met minima tussen 18 en 22 graden. Lees hier tips om goed te kunnen slapen tijdens deze warme nacht.

Ook woensdagochtend komen regionaal nog regen- en onweersbuien voor, maar vanaf de middag wordt de buienactiviteit minder. Vooral in het westen breekt de zon dan geregeld door. Het wordt maximaal 21 graden aan zee tot lokaal nog 26 graden in het uiterste oosten.

21:40 Flink onweer in Noordoost-Nederland

21:00 Videocompilatie

Bekijk onderstaande compilatie van videobeelden en foto's van vanavond.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

20:46 Code oranje in Limburg en Overijssel is beëindigd

Er geldt nog wel code geel. Dit is ook het geval in Noord-Brabant, Gelderland, Drenthe en Groningen.

20:00 Shelfcloud

De bui die vanuit het zuiden over de regio Nijmegen trekt is mooi vastgelegd.

Foto: Wouter van Bernebeek
Foto: Wouter van Bernebeek

19:50 Veel onweersontladingen

De bui die Twente intrekt bevat veel neerslag, maar ook veel onweer. Dit geldt overigens ook voor de buien in Noord-Limburg en het gedeelte van Duitsland tussen Limburg en de Achterhoek.

Onweer13-8-2024-1950

Bron: I'm Weather

19:45 Code oranje Overijssel

Er geldt nu ook code oranje voor de provincie Overijssel. Een zware bui trekt daar nu vanuit Duitsland naar Twente. Ook delen van Gelderland, met name de Achterhoek krijgen enkele forse onweersbuien. Hiervoor geldt vooralsnog code geel.

19:30 Lokaal 30 mm regen

In de omgeving van Kerkrade zit op sommige plekken 30 mm in de regenmeter door de stortbui daar een uur geleden.

19:20 De laatste modelverwachting

Bekijk de neerslagverwachting van het KNMI-Harmonie-model in de widget hieronder:

18:40 Code oranje Limburg

Voor de provincie Limburg geldt code oranje, vooralsnog tot 22:00 uur. Het gaat om onweerbuien met veel regen in korte tijd, grote hagel en (zware) windstoten tot 75 km/uur.

Hagel in Zuid-Limburg:

Lees hier de verwachting voor vanavond en morgen.

Of bekijk de video: Wat moet je doen bij hevig onweer.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven