Niet eerder zo warm op 13 augustus

13 augustus 2024, 16:45

Records
Verkoeling zoeken tijdens hitte. Foto: Ria Luttikhold.

Om 16:40 uur werd het in Nieuw Beerta 34,9 graden. Niet eerder was het op 13 augustus zo warm in ons land. Het oude record dateerde uit 2020. Toen werd het in Volkel 34,5 graden. Bovendien is hiermee de hoogste temperatuur van dit jaar tot nu toe gemeten. Voorlopig is dit de laatste dag met tropische temperaturen in ons land.

In De Bilt is vandaag geen sprake van een officieel datumwarmterecord. De temperatuur bleef daar tot dusver steken op 30,7 graden. Het record voor het landelijk hoofdstation blijft staan op 32,1 graden, gemeten in 1997.

Maximumtemperatuur 13 augustus

Tropische hitte is na vandaag voorbij

Regen- en onweersbuien verdrijven in de komende avond en nacht de tropische hitte uit ons land. De kans op lokale zware buien is in het oosten het grootst, waarbij er veel regen kan vallen in korte tijd en het flink kan onweren. Ook hagel en (zware) windstoten zijn mogelijk.

Woensdagochtend houden de buien aan. In de middag wordt het vanuit het westen droger en stroomt met een matige westenwind koele lucht ons land. Het wordt maximaal 21 graden in het westen tot 25 graden in het oosten en daarmee kan de warmte uit onze huizen waaien.

Voorlopig keert de tropische warmte niet terug, zomerse maxima van 25 graden zijn in het binnenland komende tijd nog wel mogelijk.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven