Tropische storm Ernesto trekt over Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten

13 augustus 2024, 13:40

Orkanen
Satelliet + radar van Tropische storm Ernesto op dinsdag 13 augustus 2024. Bron: I'm Weather

De noordelijk Bovenwindse Eilanden, inclusief Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten krijgen deze dinsdag en woensdag te maken met tropische storm Ernesto. Lees er alles over in de artikel.

Ernesto ligt nu nog ten zuidoosten van de eilanden en trekt vanmiddag (vanavond Nederlandse tijd) vlak ten zuiden langs vooral Saba en Sint Eustatius. De kern blijft dus iets verder verwijderd van Sint Maarten.

Zware windstoten

Er geldt een tropische storm waarschuwing. Op Saba en Sint Eustatius wordt windkracht 8 verwacht met zware windstoten rond 90 km/uur.

Grotere kans op overlast door veel regen

Op alle eilanden wordt veel regen in korte tijd verwacht, mogelijk lokaal tot 150 mm in de komende anderhalve dag. Waarschijnlijk valt op Saba en Sint Eustatius wat meer dan op Sint Maarten. Er is kans op overlast door overstromingen en modderstromen. Op het eiland Saba ligt de hoogste 'berg' van het Koninkrijk der Nederlanden. Mount Scenery is 887 meter hoog.

Lees ook: hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk.

Volgens verwachting wordt Ernesto een orkaan

Ernesto trekt later op woensdag over Puerto Rico heen en blijft vervolgens oostelijk van de Bahama's. Daar neemt hij toe in kracht tot orkaan, mogelijk zelfs tot een categorie 2 orkaan. In het weekend krijgt de eilandengroep Bermuda mogelijk met Ernesto, als orkaan, te maken.

Lees ook: alles wat je wilt weten over orkanen.

Voorbereidingen getroffen

Minister-president van Sint-Maarten, Luc Mercelina, heeft maandagavond (lokale tijd) een nationale toespraak gehouden om de komst van tropische storm Ernesto. Ook de bewoners van Saba en Sint-Eustatius zijn gewaarschuwd door de autoriteiten.

Alle overheidsdiensten en scholen op de eilanden zijn dinsdag en woensdag dicht. Op Sint-Maarten moesten alle bedrijven maandag om 23.00 uur hun deuren sluiten en mogen ze pas woensdag weer open. Apotheken, medische centra, hotels en pensions mogen wel open blijven. De luchthaven sluit dinsdag om 10.00 uur en gaat pas op zijn vroegst donderdagochtend weer open.

De minister-president heeft opgeroepen alle politieke borden en billboards te verwijderen. Op 19 augustus zijn er verkiezingen op het eiland en Sint-Maarten staat vol met politiek promotiemateriaal. Dat kan gevaarlijk zijn met flinke windstoten.

Banner Whatsapp WOL

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven