Is de volle superjachtmaan deze week te zien?

14 oktober 2024, 10:27

Astronomie
De kans op veel bewolking is vooralsnog klein. Foto: Menno Bonkenburg

Ongeveer eens per maand is het volle maan, maar deze week is sprake van een volle supermaan. Deze maan wordt ook jachtmaan genoemd en is de grootste en helderste maan van 2024. De maan staat het dichtst bij de aarde met een afstand van 357.364 km. Of het helder is deze week lees je in dit bericht.

Op 17 oktober om 13:26 uur is het volle maan. De volle maan is deze week ongeveer drie dagen zichtbaar (16-18 oktober) en voor de tweede keer dit jaar is sprake van een supermaan. In september was er ook een supermaan, maar deze supermaan is de grootste en helderste van het jaar.

Een supermaan is ongeveer 7% groter en 14% helderder dan een ‘normale’ volle maan. De maan staat op een afstand van 357.364 km en gemiddeld staat de maan op een afstand van 384.000 km. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer en de oorzaak hiervan is dat de maan geen cirkelvormige, maar een eivormige (elliptische) baan om de aarde heeft.

Lees ook: wat is een supermaan

Is de maan te zien?

De weersverwachting voor deze week ziet er vrij goed uit om de maan te spotten. Er trekken weliswaar wolkenvelden voorbij, maar er zijn ook brede opklaringen waarin het maanlicht goed is te zien. Later in de week stijgt de kans op regen. Alle details voor het weer in deze week lees je in onze uitgebreide weersverwachting.

Volle superjachtmaan

Deze volle supermaan wordt ook jachtmaan genoemd. Een jachtmaan is een volle maan direct na de oogstmaan. De oogstmaan is de volle maan in september, het dichtst bij het begin van de herfst. De jachtmaan is de eerste volle maan die na de oogstmaan komt.

De naam komt van vroeger, want de boeren waren van oudsher klaar met het oogsten van de akkers onder het licht van de oogstmaan. Tegen de tijd van de volgende volle maan waren de velden schoon, zodat de jagers de dieren voor de winter makkelijk konden zien tijdens hun zoektocht naar voedsel. Bovendien komt de volle maan bij zonsondergang op en gaat onder bij zonsopgang. Door het maanlicht konden de jagers de prooi tot in de late avond opsporen.

De volgende volle maan zal op 15 november zijn en dan is sprake van een volle bevermaan. De laatste volle maan dit jaar is op 15 december. Lees ook: op deze dagen was het volle maan in 2024.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven