Vakantieweer Europa: minder warm in het noorden, zuiden stabiel zomerweer

15 augustus 2024, 07:30

Vakantieweer
In Zuid-Europa is het al lange tijd warm zomerweer. Foto: Adobe Stock / TravelBook

Langzaam komen de zomervakanties tot hun eind, want komende zondag beginnen in regio zuid als eerste de scholen weer. Misschien ben jij dit weekend dus wel aan het genieten van jouw laatste dagen op vakantie ergens in Europa. Of ben je toch nog wat langer op pad? In dit bericht lees je alles over het weer dat je komende dagen in Europa kunt verwachten.

Begin deze week mochten we in ons eigen land genieten van tropische taferelen. Op grote schaal steeg maandag en dinsdag het kwik boven 30 graden. Komende dagen is het een stuk koeler. Alle details over het weer in Nederland lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Tropische hitte verlaat Noordwest-Europa

Niet alleen in Nederland was het afgelopen week tropisch heet: in vrijwel heel Noordwest-Europa wees de thermometer 30 graden of hoger aan. Zo ook in Parijs, waar het tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen ruim 34 graden werd. Voorlopig staan tropische temperaturen niet weer op de planning. Komende dagen zorgt een westelijke stroming voor verkoeling, waardoor de temperatuur enkele graden lager uitvalt. Dit weekend liggen de maxima tussen 24 en 26 graden in bijvoorbeeld Berlijn of Parijs. Hierbij komen ook buien voor, die soms fel uitpakken.

Met zomerse temperaturen is het heerlijk weer voor buitenactiviteiten. Foto: Ben Saanen
Met zomerse temperaturen is het heerlijk weer voor buitenactiviteiten. Foto: Ben Saanen

In de nieuwe week is het met zo’n 27 graden iets warmer. Ook is het vaker droog en schijnt ook regelmatig de zon. Hiermee is het heerlijk weer om bijvoorbeeld een Europese stad te verkennen of een lange wandeling te maken in de natuur. Mocht je van plan zijn iets in de buitenlucht te ondernemen, vergeet je dan niet goed in te smeren. Bij UV-index 6 kun je namelijk al binnen 10 tot 25 minuten verbranden!

Onrustig in de Alpen en Centraal-Europa

Ook in Centraal-Europa was het afgelopen tijd erg heet. Maxima liggen in Wenen en Praag ruim boven 30 graden, maar vanaf vrijdag levert ook hier de temperatuur geleidelijk in. Aanvankelijk is het op veel plaatsen nog vrij warm met bijvoorbeeld 28 graden in Praag en 25 graden in Zürich. Vanaf zondag zet de temperatuurdaling verder door en wordt het in Innsbruck zondag nog maar zo’n 19 graden. Op veel andere plaatsen is het maandag zo’n 22 graden. Hierbij neemt ook de wisselvalligheid toe. Dagelijks passeren stevige buien over de regio, voornamelijk over de Alpen.

De rest van de week loopt de temperatuur geleidelijk weer op, maar zo heet als voorheen wordt het niet. Maxima liggen op de meeste plaatsen tussen 26 en 28 graden en de wisselvalligheid blijft hierbij aanhouden. Je kunt dus regelmatig een bui verwachten als je in deze regio op vakantie bent en deze buien kunnen lokaal ook stevig uitpakken. Mocht je iets willen ondernemen, houd dan goed de regenradar in de gaten!

Aanhoudende warmte in het zuiden

Zuid-Frankrijk, Italië, de Balkanlanden en de Spaanse Costa’s krijgen komende dagen ook te maken met deze onrust. De buien boven Centraal-Europa trekken ook over deze regio’s, voornamelijk in het weekend en de eerste helft van de nieuwe week. In de tweede helft is het hier een stuk droger en schijnt de zon ook vaker.

In andere Zuid-Europese landen, zoals Portugal, Spanje en Griekenland, is het heerlijk zomerweer. De zon schijnt de hele dag volop en regen staat voorlopig niet op de agenda. In heel Zuid-Europa is ook de temperatuur komende dagen stabiel. Op grote schaal liggen maxima tussen 30 en 35 graden, alleen in Turkije en op het vaste land van Griekenland valt de temperatuur soms nog enkele graden hoger uit.

Vera Buis

Vera Buis

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven