Weekverwachting: vaak droog en aangenaam zomerweer

18 augustus 2024, 14:30

Weekverwachting
fietsen, augustus, september, heide, Veluwe

Deze week is het grotendeels droog met flink wat ruimte. Uitzondering vormt dinsdag: dan trekt in de middag en avond een gebied met buien over ons land. Dagelijks komt de temperatuur uit tussen 20 en 25 graden en daarmee is het volkomen normaal zomerweer voor de laatste periode van augustus.

Vanmiddag en vanavond breekt de zon vanuit het westen steeds beter door. Bij weinig wind hebben we een heerlijke dag om lekker erop uit te gaan. Lees alle details in ons uitgebreide weerbericht!

Maandag regionaal zomers

Op de eerste dag van de nieuwe week schijnt de zon opnieuw veelvuldig. Landinwaarts ontstaan ook wel wat stapelwolken, maar tot buien komt het nergens. De wind draait naar een zuidelijke richting en daarmee wordt wat warmere lucht aangevoerd dan tijdens het voorbije weekend. De middagtemperatuur stijgt naar 21-22 graden op de meeste stranden tot een zomerse 25 graden in het binnenland. Zeker omdat het weinig waait, voelt het in de zon behoorlijk warm en enigszins broeierig aan.

Dinsdagmiddag lokaal fikse buien

Ook dinsdag is het nog warm en vooral in het binnenland gevoelsmatig een beetje broeierig. In de loop van de dag neemt de kans op buien vanuit het westen toe, die lokaal gepaard kunnen gaan met onweer en veel neerslag binnen korte tijd. Waarschijnlijk passeren de meeste buien aan het einde van de middag en tijdens de avond.

Dreigende onweerslucht. Foto: Hans van Loenen.
Dreigende onweerslucht. Foto: Hans van Loenen.

Ook de nacht naar woensdag staat in een deel van Nederland nog in het teken van enkele buien. Toch wordt de activiteit steeds minder en tegen woensdagochtend is het droog geworden. Overdag hebben we dan opnieuw te maken met rustig zomerweer: geregeld schijnt de zon en daarbij warmt het op naar 21 tot 23 graden. Alleen in een smalle kuststrook blijft het frisser en dat heeft te maken met een matige tot vrij krachtige westenwind. Op veel stranden zal het woensdagmiddag amper 20 graden zijn.

Donderdag staat er weer een droge zomerdag op de planning en bovendien warmt het verder op dan woensdag. In het zuiden is plaatselijk 25-26 graden mogelijk. Wel worden de nachten onder invloed van een heel rustige atmosfeer wel frisser. Een minimumtemperatuur van lokaal iets onder 10 graden is prima mogelijk. Daarbij zijn dan ook enkele mistbanken mogelijk.

Daarna langzaam wisselvalliger

Vanaf vrijdag wordt de lucht wat vochtiger en kan zich overdag weer een enkele bui vormen. Vooral tijdens de nacht naar zaterdag of zaterdagochtend trekt mogelijk een groter gebied met neerslag over ons land, maar dit is nog wel een beetje onzeker. Achter die zone draait de wind naar west tot noordwest en stroomt weer frissere lucht over onze omgeving uit: de temperatuur ligt zaterdag en zondag waarschijnlijk rond 19-20 graden. Daarmee schommelen we komende week een beetje op en neer wat weerbeeld en temperatuur betreft, maar op dinsdagmiddag na ziet het er al met al helemaal niet verkeerd uit!

Lees ook: dit weer is normaal in augustus.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven