Zonovergoten en zomers warm tijdens F1 race in Austin

19 oktober 2024, 11:00

Sport
Max Verstappen tijdens de sprintkwalificatie Austin, Texas, Grand Prix 2024. Foto: (Redbull Contentpool/Chris Graythen/Getty Images)

Eerder deze week was het nog maar de vraag of het tijdens het Grand Prix weekend in de Verenigde Staten droog bleef, maar van regen lijkt nu zeker geen sprake meer. Wat de coureurs en toeschouwers wel kunnen verwachten vertellen wij je hier.

De aanloop naar de race van zondag verloopt droog. Zaterdag tijdens de sprintrace en kwalificatie komen enkele stapelwolken voor, maar de kans op een bui is nihil. Met flink wat ruimte voor de zon stijgt de temperatuur uiteindelijk naar 28 of 29 graden.

Zondag om 14:00 uur lokale tijd staat de race op het programma op het 'Circuit of the Americas' in Austin, gelegen in de staat Texas. Bij ons is het startsignaal om 21:00 uur en zal de race hoogstwaarschijnlijk afgelopen zijn rond 23:00 uur.

Zonovergoten race

In de zuidelijk gelegen Amerikaanse stad kan het in oktober nog opvallend warm zijn, en dat zien we op de racedag ook goed terug. In de ochtend komt de temperatuur al ruim boven de 20 graden uit, en in de middag stijgt de temperatuur snel naar zomerse waarden. Bij het startsignaal wijzen de thermometers hoogstwaarschijnlijk een zomerse 28 graden aan en op het warmste moment van de dag wordt het net niet tropisch warm met een graad of 29. Daarbij is het veelal zonovergoten en staat er slechts een zwakke wind uit het oosten. Al met al zijn de omstandigheden dus vrij warm voor zowel de toeschouwers op de tribunes als de coureurs.

Verwachting F1 race Verenigde Staten 2024
Verwachting F1 race Verenigde Staten 2024

Heet asfalt

Door een combinatie van hoge temperaturen en veel zon zal de temperatuur van het asfalt flink oplopen. Het kan uiteindelijk zelfs temperaturen van ruim 50 graden bereiken. Iets voor de raceteams om rekening mee te houden.

Lees ook: De invloed van het weer op de Formule 1

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl en Motorsport.com

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven