Taiwan ligt stil in afwachting van komst tyfoon Krathon donderdag

02 oktober 2024, 09:20

Orkanen
Voorbereidingen voor tyfoon Krathon in Taiwan, Foto via ANP / EPA/RITCHIE B. TONGO

Tyfoon Krathon gaat donderdag aan land in Taiwan en in afwachting van de tyfoon ligt het land woensdag al stil. Nu al veroorzaakt Krathon stortregens in het zuiden en oosten van het eiland.

Krathon is inmiddels wat afgezwakt van een tyfoon in de hoogste (vijfde) naar de tweede categorie. Hij bevindt zich momenteel met windsnelheden van 185 kilometer per uur ten zuidwesten van de zuidelijk gelegen stad Kaohsiung. Eerder werd verwacht dat de tyfoon woensdag al aan land zou komen in Taiwan, maar omdat hij zich heel langzaam verplaatst is dat bijgesteld naar donderdag vroeg.

Hoewel Krathon is afgezwakt, moet er volgens de nationale meteorologische dienst nog steeds rekening worden gehouden met een krachtige wind, stortregens en stormvloeden in de kustgebieden. In afwachting van de tyfoon zijn in Taiwan scholen en kantoren gesloten en worden honderden vluchten aan de grond gehouden, meldt Reuters. Treindiensten zijn aangepast. In de havenstad Kaohsiung, waar Krathon naar verwachting vroeg op donderdag aan land gaat, worden inwoners opgeroepen om thuis te blijven en rivieren en bergen te mijden.

Lees waarom veel regen in de bergen zo gevaarlijk is.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bijna 10.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd uit gebieden die als risicovol worden beschouwd. Volgens het ministerie van Defensie staan bijna 40.000 soldaten paraat om deel te nemen aan reddingsoperaties.

Lees ook ons uitleg-artikel over orkanen en tyfonen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven