Teruglezen live-blog: stevige onweersbuien in het oosten

02 september 2024, 22:10

Onweer
Heftig onweer nadert Renkum. Foto: Wiebe de Jager.

Regen- en onweersbuien trekken vanavond vanuit het zuiden over ons land. Lokaal kunnen de buien gepaard gaan met windstoten, hagel en veel regen in korte tijd. Vooral in het oosten kunnen de buien pittig uitpakken. In dit live-blog lees jij alle laatste updates omtrent de buien.

22:10 Sluiting live-blog

We sluiten het live-blog af met een overzicht van de fraaie wolkenluchten die de buien met zich meebrachten. Op verreweg de meeste plaatsen in het land is het nu droog. Alleen in het noordoosten komen nog enkele onweersbuien voor. Rond middernacht zullen de buien ook hier verdwijnen. Meer details over het weer de komende dagen lees je in ons uitgebreide weerbericht.

De meest opvallende gebeurtenissen omtrent de buien van vandaag hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • De eerste buien trokken in de loop van de middag Limburg binnen. Vooral in Maastricht en Kerkrade viel veel regen in een korte tijd met lokaal ruim 30 mm. Er kwamen meldingen van ondergelopen straten. Ook in het oosten van Brabant was het flink nat. Zo kwamen straten in Eindhoven onder water te staan.
  • Nog stevigere buien trokken aan het begin van de avond over delen van Overijssel en Gelderland. Rondom de Sallandse heuvelrug is extreem veel regen gevallen. De meeste neerslag viel in Hellendoorn. Met 92,7 mm is hier in een korte tijd meer regen gevallen dan wat er normaal gesproken valt in een hele septembermaand.
  • Ook in de achterhoek viel zeer veel regen. In Doetinchem viel 67,6 mm en kwam een deel van een ziekenhuis onder water te staan. Er werd een rampenplan in werking gesteld.
  • In het Gelderse Wezep en Raalte kwam het ook met bakken uit de lucht. De neerslaghoeveelheden liepen hier lokaal op tot ruim 60 mm en ook hier was sprake van lokale wateroverlast. Vooral veel straten stonden volledig blank.
  • Bij de buien in het oosten was de wind vlagerig. De hoogste windstoot werd gemeten in het Gelderse Deelen met 66 km/uur. Zware windstoten van meer dan 75 km/uur zijn niet gemeten en er zijn ook weinig tot geen meldingen binnengekomen van stormschade als gevolg van windstoten.

21:40 Stevige onweersbuien in het noordoosten

Op dit moment komen nog enkele stevige onweersbuien voor in het noordoosten van het land. Vanuit meerdere plaatsen in onder andere Groningen en Drenthe is een ware lichtshow te zien door de vele bliksemontladingen. Code geel is voor Overijssel, Gelderland en Flevoland inmiddels opgeheven.

21:20 Buien trekken weg naar het noorden

In Gelderland en Overijssel wordt het nu geleidelijk rustiger. De buien trekken weg naar het noorden en vooral Drenthe, Groningen en Friesland moeten nu nog rekening houden met fikse regen- en onweersbuien.

21:00 Code geel alleen nog voor het oosten en noordoosten

De buien lijken zich toch echt te beperken tot de oostelijke provincies. Eerder werd code geel al ingetrokken voor Brabant en Limburg en zojuist is er ook geen sprake meer van een code in de provincie Utrecht. Gelderland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen moeten de komende uren nog rekening houden met fikse regen- en onweersbuien. Wederom is het vooral de grote hoeveelheid regen die de meeste overlast kan veroorzaken in de komende uren.

20:50 Enkele windvlagen in het oosten

Bij de buien in het oosten komen ook enkele windvlagen voor. Zo is er in Deelen zojuist een windstoot van 66 km/uur gemeten. Niks schokkends, maar in combinatie met de fikse regenval zie je soms geen hand voor ogen.

20:30 Steeds meer meldingen van wateroverlast

Vanuit Gelderland en Overijssel komen steeds meer meldingen binnen van wateroverlast. Vooral rondom de regio Nijverdal-Hellendoorn is erg veel regen gevallen. Ook in Doetinchem, Velp en net ten oosten van Apeldoorn staan straten blank door overtollig regenwater. De buien hebben een zeer lokaal karakter. Zo is op de meeste plaatsen in het westen van Gelderland juist nauwelijks of geen regen gevallen. Ook elders in het land is het nog rustig en staat ook weinig spannends meer te gebeuren.

20:00 Lokaal al meer dan een maandsom in Overijssel!

In Gelderland en vooral in Overijssel gaat het nu wel heel hard. Het regent gestaag door en het houdt ook nog eens lang aan. Dit zorgt ervoor dat de neerslaghoeveelheden razendsnel oplopen. Het Overijsselse Hellendoorn staat nu al op 82,3 mm! Dat is een enorme hoeveelheid regen in zo'n korte tijd. Normaal gesproken valt er in de hele maand september gemiddeld over het land ongeveer 79 millimeter.

19:30 Hoe ziet een stevige bui er uit in de toekomst?

Op dit moment komen steeds meer meldingen binnen van lokale wateroverlast. Komt dit nu eigenlijk vaker voor dan vroeger en hoe zit dit er uit in de toekomst? Onze collega's van Weerplaza hebben er een video over gemaakt.

19:20 Stevige onweersbui trekt Gelderland binnen

Vanuit Duitsland trekt op dit moment een grootschalig onweerscomplex de provincie Gelderland binnen. Er komen meldingen vanuit onder andere Doetinchem waar het met bakken uit de lucht komt. De buien trekken tergend langzaam en kunnen daarom veel regenwater achterlaten. Houd rekening met lokale wateroverlast als jij je in deze regio begeeft.

Lees ook: Deze gebieden in Nederland hebben vaak te maken met wateroverlast

19:10 Straten blank in Wezep

De onweersbui die eerder over Vaassen en Epe trok ligt op dit moment boven Overijssel. Ook in Wezep ging kwam het even met bakken uit de lucht, waardoor veel straten blank kwamen te staan.

18:20 Lokaal flinke hoeveelheden regen

De onweersbuien hebben zeer lokaal al flink wat regen achter gelaten. Zo is er in Maastricht al bijna 30 mm gevallen en in Vaassen, net ten noorden van Apeldoorn, staat de teller inmiddels al op 33 mm. Ook in Epe is veel regen gevallen met 25 mm. Vanuit onder andere Maastricht en Kerkrade komen enkele meldingen van wateroverlast. Op de meeste plaatsen in ons land is echter nog helemaal niks gevallen, maar daar komt de komende uren wel verandering in.

17:50 Op steeds meer plaatsen onweer

De onweersbuien trekken op dit moment ook het zuidoosten van Brabant binnen. Daarnaast is één losse onweersbui ontstaan net ten oosten van Apeldoorn waar flink wat onweer op gemeld wordt. De komende uren trekken de buien verder naar het noorden. Op veel plaatsen kan het uiteindelijk tot een stevige onweersbui komen. Alleen in het westen gebeurt niet zoveel. Het uiterste westen houdt het mogelijk zelfs geheel droog.

17:10 Scherpe temperatuurdaling

De onweersbuien zorgen ook voor een zeer scherpe temperatuurdaling. In Maastricht was het om 16:00 uur nog 27,4 graden. Slechts 30 minuten later, om 16:30, wezen de thermometers nog maar 18,4 graden aan. Dat is bijna 10 graden verschil in een half uur! Op dit moment ligt de temperatuur in het zuiden van Limburg net onder de 20 graden.

Elders in het land is het nog zeer warm met de hoogste waarden in Gelderland en Overijssel. Hier is het op veel plaatsen nog ruim 29 graden. In de westelijke kustgebieden is de wind daarentegen naar het westen gedraaid, waardoor geleidelijk koelere lucht het land opstroomt. Aan zee ligt de temperatuur nu rond 23 graden.

Temperatuur om 17:10 op 2 september 2024.
Temperatuur om 17:10 op 2 september 2024.

17:00 Weinig invloed op de spits

De onweersbuien lijken voor een groot deel van het land, inclusief de Randstad, pas na de avondspits te arriveren. De eventuele extra drukte die eerder verwacht werd voor grote delen van het land als gevolg van de onweersbuien, lijkt dus mee te vallen. Alleen in Limburg moet je wel rekening houden met natte wegen door hevige regenval en eventueel aquaplaning.

16:20 Het regent stevig door in het zuiden van Limburg

Op steeds meer plaatsen in het zuiden van Limburg komt het nu met bakken uit de lucht.

16:00 Eerste onweersbui trekt Limburg binnen

Terwijl op de meeste plekken in het land de zon het weerbeeld nog domineert hebben donkere wolken het zuiden van Limburg inmiddels bereikt. Dit gaat gepaard met een stevige onweersbui die het komende uur flink wat hemelwater kan achter laten in Limburg. Ook zitten er veel bliksemontladingen op de bui en komt het zeer lokaal tot hagel.

15:30 Satellietbeelden laten onweersbui goed zien

Op satellietbeelden zijn onweersbuien vaak goed te herkennen. Dat is op dit moment ook het geval met de stevige onweersbui die boven Luxemburg en België aanwezig is. Zo'n onweersbui ontstaat razendsnel en de bijbehorende stapelwolken stijgen ook in een rap tempo tot grote hoogte. Op een gegeven moment bereiken ze een bepaalde hoogte waarbij ze niet verder kunnen groeien, waardoor ze in horizontale richtingen verder groeien. Vanaf de ruimte krijg je dan een pannenkoek-achtige structuur te zien, zoals hieronder ook mooi is terug te zien in het satellietbeeld.

Satellietbeeld om 15:30 op 2 september 2024. Bron: IMweather
Satellietbeeld om 15:30 op 2 september 2024. Bron: IMweather

Lees ook: Zo kun je zien of een bui een onweersbui is

Website blog banner Im Weather

14:45 Eerste buien zichtbaar boven België en Duitsland

In Nederland is het nog droog, maar boven België en Duitsland ontstaan nu de eerste (onweers)buien. De buien zijn nog zeer lokaal van karakter, al ontstaat er op dit moment ook een wat grotere onweersbui net ten noorden van Luxemburg. Deze gaat al gepaard met flink wat bliksemontladingen en lokaal veel regen in een korte tijd. De provincie Limburg krijgt hoogstwaarschijnlijk als eerste met deze bui te maken.

14:30 Hoge temperaturen en broeierig warm

Het is warm in ons land met in bijna heel het land zomerse temperaturen. Van noordwest naar zuidoost liggen de maxima tussen 25 en 29 graden. Alleen op de Waddeneilanden werden vandaag net geen zomerse waarden gehaald. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het broeierig aan.

Temperatuur om 14:30 op 2 september 2024.
Temperatuur om 14:30 op 2 september 2024.

Wat kunnen we verwachten?

We hebben te maken met opvallend hoge temperaturen deze dagen. Gisteren werden zelfs warmte-records verbroken, zowel in De Bilt als landelijk gezien werd het nog nooit zo warm op 1 september. Ook vandaag is het nog zeer warm voor de tijd van het jaar met maxima die uitkomen tussen 24 en 29 graden. Ter vergelijking: begin september zijn maxima van 19 tot 21 graden gebruikelijk. Die hoge temperaturen worden vandaag echter verdreven door enkele stevige regen- en onweersbuien.

Deze maandagmiddag is het op veel plaatsen ronduit zonnig, maar vanuit het zuiden komen in de loop van de middag steeds meer stapelwolken voor. In Duitsland en België ontstaan al vrij snel enkele stevige regen- en onweersbuien en deze trekken gedurende de middag en avond verder noordwaarts. De meest pittige buien lijken voor het oosten van ons land bestemd te zijn en vallen waarschijnlijk in de loop van de avond pas.

Lokaal kunnen de buien gepaard gaan met onweer, hagel, windstoten en veel regen in een korte tijd. Het is vooral oppassen voor wateroverlast. De buien zijn lokaal van karakter en er zijn ook plaatsen in het land waar nagenoeg niks zal vallen. Vooral in het uiterste westen is dit het geval. Aan het einde van de avond verlaten de meeste onweersbuien via het noorden het land.

Lees ook de verwachting voor de komende dagen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven