Met dit weer beginnen de hondsdagen

20 juli 2024, 07:30

Tijd en seizoenen
De hondsdagen zijn weer begonnen. Foto: Astrid Wiessner Hoog

Ook in de vakantieregio Noord is de zomervakantie begonnen en daarmee zijn de vakanties in volle gang. De komende weken is het gemiddeld de warmste periode van het jaar en deze periode worden de hondsdagen genoemd. In dit artikel lees je welk weer we de komende tijd verwachten.

Gemiddeld gezien zijn de hondsdagen, de periode 20 juli tot en met 20 augustus, de warmste periode van het jaar. De gemiddelde temperatuur ligt tussen 21 graden in het noordwesten en 25 graden in het zuidoosten. Op veruit de meeste plaatsen is het eind juli en de eerste helft van augustus een graad of 23.

Zeer warme start hondsdagen

Op deze zaterdag is het op veel plaatsen tropisch warm met 30 tot 32 graden en in het zuidoosten kan het lokaal 33 graden worden. Ook op de stranden is het met 27 tot 29 graden zomers warm. De zon schijnt flink en het is lange tijd droog. Later vandaag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en volgen enkele regen- en onweersbuien. Lees het meest uitgebreide weerbericht voor de laatste details.

Deze regen- en onweersbuien verdrijven de warmte en de komende dagen is het gematigd zomerweer. Zondag en maandag is er een mix van zon, wolken en vooral zondag buien. Met maxima van 20 tot 23 graden is het minder warm, maar zondag kan het in het oosten nog 25 graden worden.

Lees ook: juist in deze periode hebt je last van fruitvliegjes.

Vaak droog, maar geen hoogzomerse temperaturen

Vanaf dinsdag ziet het weerbeeld er voor vakantiegangers in eigen land prima uit. Hier en daar valt een bui, maar de droge momenten met geregeld zonneschijn zullen overheersen. De temperatuur blijft duidelijk achter ten opzichte van de gebruikelijke waarden tijdens de hondsdagen. Het wordt hooguit 18 tot 22 graden en dat is toch een graad of drie lager dan gebruikelijk. Mogelijk loopt de temperatuur richting het volgende weekend weer wat op.

Lees ook: warmte en buien een garantie op muggen.

Hondsdagen: ster Sirius niet zichtbaar

De term hondsdagen slaat op de periode waarin de ster Sirius niet zichtbaar is. Sirius is de helderste ster aan de hemel (op de zon na) en de belangrijkste ster van het sterrenbeeld Grote Hond, In de periode van 20 juli tot en met 20 augustus staat Sirius alleen aan de hemel wanneer de zon opkomt. Het zonlicht is veel feller waardoor Sirius niet zichtbaar is.

Deze periode komt dan ook overeen met het klimatologisch warmste periode van het jaar. Wanneer Sirius na deze periode weer zichtbaar was, werd in het verleden gezien als teken dat hitte en droogte weer zouden afnemen.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven