Dit wordt het weer tijdens het Ballonfiësta Barneveld en strandfestival ZAND

20 augustus 2024, 14:26

Festivals
Luchtballonnen tijdens zonsondergang. Foto: Nynke Geertsma

Het festivalseizoen is al een goed eind op weg, maar er staan nog een aantal festivals de planning die je niet wilt missen! Dit weekend is het de beurt aan strandfestival ZAND en daarnaast kun je in Barneveld de komende vier avonden genieten van het Ballonfiësta. Wat voor weer kun je hierbij verwachten en wat doet de wind?

In Barneveld start morgen alweer de 40e editie van het Ballonfiësta. Onder het genot van meerdere activiteiten en muziek kun je vier avonden lang zo’n 40 luchtballonnen bewonderen. De keuze is reuze: van hartjes tot colaflessen, voor iedereen zit er wel een favoriete ballon tussen!

Woensdagavond meest zonnig

Luchtballonnen zijn natuurlijk altijd een mooi gezicht tijdens een felrode zonsondergang. Mocht je dat willen zien, heb je op woensdag waarschijnlijk de beste kansen. Er hangen hier en daar wel wat hoge sluiers, maar in combinatie met de ondergaande zon kan dit juist een prachtig tafereel opleveren. De westenwind is matig, windkracht 4.

Lees ook: Waarom kleurt de lucht tijdens zonsopkomst en zonsondergang rood?

Ook donderdag is het aanvankelijk nog vrij zonnig. Gedurende de avond trekt wel steeds dikkere bewolking binnen, waardoor het tijdens zonsondergang zelf waarschijnlijk bewolkt is. Toch kan het tijdens het uur voor zonsondergang, ‘Golden Hour ook nog een mooi gezicht zijn! Op vrijdag en zaterdag komt het tot buien. Met temperaturen tussen 15 en 20 graden in de avonden en soms een stevige wind is het niet erg warm. Een jas meenemen is dan zeker niet overbodig.

De stevige wind leidt er mogelijk wel toe dat een deel van dit evenement niet elke dag door kan gaan. Vooral als er heel veel ballonnen bij elkaar zijn zal er goed gekeken moeten worden of de ballonnen veilig kunnen opstijgen.

Strandweer op ZAND?

Komende vrijdag en zaterdag vind je talloze Nederlandse artiesten op het strandfestival ZAND, dat plaatsvindt op het strand van Almere. Echt strandweer wordt het helaas niet, want bewolkte perioden domineren het weerbeeld. Ook staat er wat regen op het programma, maar de timing hiervan is nog vrij onzeker. Waarschijnlijk beginnen de dagen in Almere nog droog en trekken gebieden met neerslag in de loop van de middag en avond over. Toch hoeft jouw het festival niet in het water te vallen, want er zijn ook voldoende droge perioden.

De maximumtemperatuur ligt op vrijdag rond een graad of 23, zaterdag is de temperatuur nog erg onzeker. Tijdens droge momenten komt de zon zeker af en toe even achter de wolken vandaan, en dan kan het prima weer zijn op het strandfestival. Vergis je niet in de kracht van de zon, want zelfs nu het iets minder warm is kun je nog binnen 15 tot 30 minuten verbranden. Vergeet dus je zonnebrand niet mee te nemen!

Lees ook: Wat is zonkracht en wanneer kun je verbranden?

Vera Buis

Vera Buis

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven