Overstromingen in Italië door zware regen

21 oktober 2024, 08:55

Overstromingen
Overstromingen in Italië als gevolg van flinke regen. Foto: ANP/EPA/Orietta Scardino

Italië heeft last van hevige regenval en dat leidt op veel plekken tot overstromingen, berichten Italiaanse media. Het noodweer heeft zeker een persoon het leven gekost. De hoogwaterpiek verplaatst zich stroomafwaarts naar de Adriatische Zee.

In onder ander Bologna viel op vrijdag 18 oktober 49 mm en op zondag 20 oktober zat 132 mm in de regenmeter. In totaal viel er in een paar dagen tijd 181 mm. Ook in omliggende plaatsen viel veel neerslag in korte tijd.

Alle neerslag is in de (zij)rivieren de Reno en de Po gestroomd. In het weekend waren de waterstanden ten noorden van Bologna hoog en inmiddels bevindt de hoogwaterpiek zich richting de Adriatische Zee. De waterstand ging met 4 meter omhoog in een halve dag en dat leidde tot de overstromingen. Het snel stijgende water had een auto meegesleurd met twee passagiers. Een van de twee wist te ontkomen, maar zijn broer niet. Zijn lichaam is door de brandweer teruggevonden.

Onder meer de regio's Toscane, Emilia-Romagna en Sicilië hebben last van de overstromingen. In sommige gebieden gold code rood en zijn huizen langs rivieren geëvacueerd. Vooral de gebieden stroomafwaarts van de Reno krijgen nog met de hoogwaterpiek te maken of hebben daar vandaag en morgen mee te maken.

In het zuiden (nog) code oranje

In de noordelijke regio's is het nu droog en schijnt de zon, maar in het zuiden komen buien voor. Dit zijn echter nieuwe buien vanuit het zuiden. Er geldt code oranje voor de regio's Puglia, Basilicata en Calabrië. Ook op Sicilië, dat ook last heeft van overstromingen, geldt een code oranje voor regen en onweersbuien

Vanaf dinsdag is het een aantal dagen droog, maar later deze week nemen de neerslagkansen in het noorden en deels midden weer toe. Vanaf zondag stabiliseert het weer overal in Italië.

Bekijk hieronder ook onze video's.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven