Wintertijd begint met lagere temperaturen

22 oktober 2024, 07:30

Tijd en seizoenen
Komend weekend gaat de wintertijd weer in. Foto: Marijke van der Sluijs

Komend weekend gaat de wintertijd weer in en wordt de klok een uur achteruitgezet. Winterse perikelen zijn bij het begin van de wintertijd zeker nog niet aan de orde, maar het wordt wel geleidelijk kouder. Wat we kunnen verwachten lees je hier.

Van zaterdag 26 op zondag 27 oktober wordt om 3:00 uur de klok een uur teruggezet. Dat betekent dat we in de nacht naar zondag een uurtje langer kunnen slapen, maar het betekent ook dat de zon een uur eerder ondergaat vanaf zondag. Deze week gaat de zon rond 18:30 uur onder, tijdens de laatste dagen van oktober is dat al om 17:20 uur geval. Het voordeel is dat het in de ochtend eerder licht wordt, waardoor je misschien weer wat makkelijker je bed uitkomt.

Lees ook: zo zijn zomer- en wintertijd ontstaan

Lagere temperaturen

Komend weekend is het licht wisselvallig herfstweer. In de loop van vrijdag neemt vanuit het westen de bewolking toe, gevolgd door wat regen. In het weekend schijnt geregeld de zon, maar op beide dagen komt het verspreid over het land ook tot enkele buien.

De temperatuur stijgt vrijdag naar 15 tot lokaal 18 graden, in het weekend komt het kwik uit op 13 of 14 graden. Daarmee is de temperatuur heel gebruikelijk voor eind oktober. Met voldoende zon kan het lokaal nog net wat warmer worden.

Na het weekend, tijdens de eerste dagen van de wintertijd, wordt met een noordwestenwind relatief koude lucht aangevoerd. De neerslagkansen zijn klein, maar veel warmer dan 12 of 13 graden is het volgende week niet.

Het is de komende tijd heerlijk weer. Foto: Ben Saanen
Het is de komende tijd heerlijk weer. Foto: Ben Saanen

Droog en zonnig herfstweer

De laatste dagen van de zomertijd ziet het weerbeeld er goed uit voor buitenactiviteiten. Deze dinsdag schijnt de zon flink, maar er komen ook stapelwolken tot ontwikkeling. Het wordt 15 tot 17 graden. Donderdag is het zonovergoten, maar woensdag komt vooral in de noordelijke helft (hardnekkige) nevel en mist voor. Het blijft beide dagen droog en er staat over het algemeen weinig wind. De temperatuur stijgt woensdag naar 14 tot 16 graden, donderdag kan het enkele graden warmer worden.

Meer over het weer de komende dagen lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven