Teruglezen live-blog: stevige regen- en onweersbuien

24 augustus 2024, 21:04

Live

Stevige regen- en onweersbuien trokken eind van de middag en vanavond van west naar oost over ons land. Het kwam verspreid over het land op tal van plaatsen tot zware windstoten van 75-100 km/uur. Zeer lokaal zijn mogelijk ook valwinden opgetreden, waardoor forse schade is ontstaan. Onder andere vanuit Meppel (Drenthe) en Dronten (Flevoland) kwamen berichten die hierop duiden. Lees hieronder het live-blog terug en de vooruitzichten lees je in ons weerbericht.

21:04 Sluiting live-blog

We sluiten het live-blog af met een overzicht van de mooie wolkenluchten die de buien met zich mee brachten. En bovenaan dit blog is een video met mooie beelden te zien. Fijne avond!

20:50 Code oranje voorbij - zware onweersbuien naar Duitsland weggetrokken

De zware onweersbuien zijn zojuist via het oosten van het land naar Duitsland weggetrokken. We zetten de gebeurtenissen nog even op een rij. Het lijkt erop dat de buien de meeste schade hebben veroorzaakt in het noordoosten van het land. Naast hevige windstoten kwam het hier ook tot enkele blikseminslagen die brand veroorzaakten.

De zware windstoten kwamen vanavond op talrijke plaatsen voor. De zwaarste windstoot die op een officieel meetpunt werd gemeten bedroeg 94 km/uur en dat was in Vlissingen. Buiten de meetpunten om werden zeer lokaal waarschijnlijk nog zwaardere windstoten van meer dan 100 km/uur gemeten. Zeker voor de genoemde gebieden in Drenthe (rondom Meppel) en de Noordoostpolder (Dronten) is dit zeer aannemelijk.

Hoogste windstoten 24 aug

Veel regen in korte tijd

In een kort tijdbestek viel op veel plaatsen 10-20 mm regen. Plaatselijk viel nog meer. Zo werd in Odijk (Utrecht) 27 mm gemeten en in Steenwijk (Overijssel) en Assen (Drenthe) viel 26 mm. De buien trokken snel en daardoor bleef wateroverlast op de meeste plaatsen uit. De vele regen in korte tijd zorgde wel voor erg slecht zicht, wat hinderlijk was voor het verkeer. Ook moest het verkeer rekening houden met aquaplaning.

De buien hebben broeierig warme lucht verdreven. Voor de buien uit werd het in oosten en zuidoosten van het land nog bijna 30 graden. En op grote schaal was het zomers warm met temperaturen van 25 graden en meer. Na passage van de eerste buienlijn kelderde de temperatuur naar 17 graden.

Nog enkele regenbuien

De rest van de avond en begin van de nacht hebben we nog te maken met enkele regenbuien. Komende nacht wordt het geleidelijk op de meeste plaatsen droog en trekken vanuit het westen brede opklaringen ons land binnen. Morgen wordt het een aangename dag met maxima van 19-22 graden en regelmatig zon. Vooral in het binnenland ontstaan wel stapelwolken die lokaal uit kunnen groeien tot een bui. In de ochtend maakt vooral het Waddengebied kans op een enkele bui. Maandag is het weerbeeld vergelijkbaar, daarna kunnen we ons weer opmaken voor warme en zonnige dagen, waarbij de temperatuur oploopt naar 25-30 graden op woensdag.

20:13 Broeierige warmte verdreven uit ons land

De broeierig warme lucht is verdreven uit ons land. Overal ligt de temperatuur inmiddels onder 20 graden. De zware buien bevinden zich nu nog aan de Duitse grens, maar zullen snel naar Duitsland wegtrekken. Daarna volgen nog meer regenbuien, maar is het gevaarlijke weer voorbij.

Ook in Spier (Drenthe) kwamen bomen op de weg. De buien lijken zo in het zuidwesten van Drente de meeste schade te hebben veroorzaakt door (zeer) zware windstoten en mogelijke valwinden.

20:02 Meerdere daken in brand in Fries dorp

In het Friese dorp Houtigehage staan meerdere daken in brand door een blikseminslag. De brandweer meldde rond 19.00 uur een dakbrand, die zich heeft verspreid naar de andere daken van het woonblok van vier woningen. Door het onweer zijn ook twee stukken van het dak afgeslagen, laat een woordvoerder van de brandweer weten.De brandweer bestrijdt de brand met onder meer een hoogwerker. De bewoners van de woningen staan buiten, aldus de woordvoerder. Voor zover bekend is er niemand gewond. (Bron: ANP)

19:50 Veel indrukwekkende foto's

Tijd voor een verzameling met foto's die we binnenkregen.

19:30 Stormschade in Meppel en Dronten

In het Drentse Meppel hebben (zeer) zware windstoten stormschade veroorzaakt. Mogelijk is hier sprake geweest van een valwind, waarbij de lucht van grote hoogte naar beneden stort en de windstoten extra zwaar uitpakken. Ook in Dronten is er veel stormschade.

Een schematische tekening van een valwind.
Een schematische tekening van een valwind.

Op beelden hieronder is de eventuele valwind of zijn in elk geval de zware windstoten bij Meppel te zien. De regen stort met geweld naar beneden.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

19:24 Prachtig bloeiende heide en onweer

19:12 Zware windstoten in het noorden

Onweersbuien veroorzaken nu ook zware windstoten in het noorden. Bij het Lauwersmeer werd zojuist een windstoot van 84 km per uur gemeten. De buien in het oosten en noorden trekken komend uur naar de Duitse grens, waar ze het heftigst kunnen uitpakken. Ook in het zuidoosten volgen nog wat pittige onweersbuien. In het midden van het land plenst het soms nog flink, maar zware windstoten komen bij deze buien niet meer voor. En boven het westen regent het nu vooral geregeld. De zware buien zijn daar al echt voorbij.

18:40 Enorme afkoeling

De temperatuur is enorm gekelderd in het westen en midden van het land.

Felle afkoeling

18:29 Windstoten tot nu toe

Verspreidt over het midden en westen van het land zijn al zware windstoten opgetreden. Het oosten en zuidoosten komen zo nog aan de beurt en daar kan het dus nog wat feller uitpakken, doordat daar veel energie beschikbaar is voor de buien. Het werd daar vanmiddag bijna tropisch warm.

De windstoten tot nu toe. Duidelijk te zien is waar de buien nog moeten passeren.
De windstoten tot nu toe. Duidelijk te zien is waar de buien nog moeten passeren.

18:20 Flevoland en Friesland ook felle buien

Ook in Flevoland en Friesland trekken nu felle buien over. Pas goed op voor de zware windstoten en de plensregen. Ook op de weg kan het daardoor korte tijd gevaarlijk zijn door slecht zicht en aquaplaning. In het Utrechtse Odijk viel tijdens de passage van de buienlijn in korte tijd 26 mm.

Buienlijn boven het Markermeer. Foto: Ger Zandbergen
Buienlijn boven het Markermeer. Foto: Ger Zandbergen

18:00 Code oranje!

Er geldt nu code oranje voor Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. De verwachting is dat de buien daar, zoals al gezegd, extra hevig uitpakken met grote kans op lokale stormschade door zware windstoten. Er zijn zeer lokaal al windstoten waargenomen van meer dan 100 km per uur op de voorste buienlijn die nu overtrekt.

17:53 Buienlijn Utrecht intensiveert

De buienlijn boven de provincie Utrecht brengt veel regen in korte tijd, zware windstoten en behoorlijk wat bliksem met zich mee, maar ook in Noord-Brabant zijn felle buien actief. De buien breiden zich nu in hoog tempo verder uit over het land, waarbij de buien boven de oostelijke helft van het land verder in kracht toenemen.

17:22 Onweer nadert Utrecht en Amsterdam

Ook de steden Utrecht en Amsterdam moeten zich opmaken voor buienlijnen. De oostelijke buienlijn die Utrecht nadert bevat ook onweer en deze lijn zal omdat hij beweegt in de richting van de warme en onstabiele lucht waarschijnlijk steeds feller worden. Tijd om de ramen en deuren vast te zetten vanwege het risico op zware windstoten van 75-100 km per uur. Na passage van de zwaarste buien kunnen de ramen weer open. Dit zal rond een uur of acht vanavond in deze steden zover zijn. Het is dan fors afgekoeld buiten naar 16 of 17 graden. Dus het luchten van je woning zal dan wel lukken.

Bui bij Hellevoetsluis. Foto: Simone Genna Wiersma.
Bui bij Hellevoetsluis. Foto: Simone Genna Wiersma.

17:13 Steeds meer plaatsen woelige luchten

In het Belgische Middelkerke is de impact van de zware windstoten helaas zichtbaar geworden.

17:03 Buien met onweer boven West-Brabant

Een nieuwe lijn met buien ligt boven het westen van Brabant en het zuiden van Zuid-Holland, ongeveer van Bergen op Zoom naar Dordrecht. Hier komt ook onweer bij voor. Op hetzelfde radarbeeld hieronder zien we ook felle buien bij Den Haag en Delft.

Radarbeeld van 16:55 via imweather.com
Radarbeeld van 16:55 via imweather.com

17:00 Belgisch festival stopgezet om naderend noodweer

Het gratis stadsfestival Plazey in Brussel moet zaterdag vroegtijdig het publiek naar huis sturen door naderend noodweer. Dat meldt de organisatie via sociale media.Alle Brusselse parken, natuurreservaten en bossen moeten vanaf 17.00 uur sluiten voor het publiek. Dat geldt ook voor het Elisabethpark waar van vrijdag tot en met zondag het festival Plazey plaatsvindt. "We hebben voorgesteld aan Leefmilieu Brussel om de situatie uur op uur te evalueren, maar dat is niet toegelaten en valt ook te begrijpen", zegt Plazey-woordvoerster Lies Vanoverschée tegen persbureau Belga.

Op het Belgische festival treden vooral jonge, beginnende artiesten op. Plazey hoopt de acts tegemoet te komen door in de komende maanden een extra festivaldag te organiseren.Zondag is er ook nog een festivaldag. Die gaat mogelijk wel door. (Bron: ANP)

Website blog banner Im Weather

16:50 Grote temperatuurverschillen

In Zeeland is het door de eerste buien al afgekoeld naar 17 graden, terwijl het in het oosten nog zeer warm is met 29 graden.

Grote temperatuurverschillen. Na de eerste buien koelt het fors af.
Grote temperatuurverschillen. Na de eerste buien koelt het fors af.

De 30 graden is net niet gehaald op een officieel meetpunt.

De maxima van 24 augustus 2024.
De maxima van 24 augustus 2024.

16:40 Dreigende luchten

In Kijkduin wordt het ook tijd om het strand te verlaten of beschutting te zoeken in een strandtent. Langs deze buienlijn treden op veel plaatsen zware windstoten van meer dan 80 km per uur op.

Indrukwekkende buienlijn bij Kijkduin. Foto: Arjan Willemse.
Indrukwekkende buienlijn bij Kijkduin. Foto: Arjan Willemse.
Dreigende luchten in Kijkduin. Foto: Arjan Willemse.
Dreigende luchten in Kijkduin. Foto: Arjan Willemse.

16:34 Zware windstoten in Vlissingen

In Vlissingen is al een zware windstoot gemeten van 94 km per uur en in Wilhelminadorpe van 81 km per uur. Er zit nog geen onweer op deze buienlijn, maar er schuilt dus wel gevaar in vanwege de zware windstoten.

Op de radar hierboven is te zien dat er nu op meer plekken boven het westen van het land ook spontaan buien beginnen te ontstaan. Het weer kan nu dus snel omslaan.

16:00 Weer kan snel omslaan

Het weer kan in de komende uren snel omslaan, als eerste in Zeeland en later ook elders in het westen. Daarna breiden de buien snel oostwaarts uit en kunnen er voor de al bestaande buien uit nieuwe buienlijnen ontstaan. Hou hier rekening mee en ga niet meer het water op. Lees meer hierover in ons artikel "Onweer op het water: dit moet je doen als onweer losbarst". Ook op het vasteland is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen als er onweer aankomt. Meer daarover lees je in "Wat moet je doen bij hevig onweer?"

Buienlijn nadert Vlissingen. Foto: Anne-Marie van Iersel.
Buienlijn nadert Vlissingen. Foto: Anne-Marie van Iersel.

In het Limburgse Echt zien we nu nog blauwe luchten en is het erg broeierig. De temperatuur bedraagt daar bijna 30 graden. Er wordt nu nog verkoeling gezocht, maar over een aantal uur is ook daar kans op felle buien.

Verkoeling zoeken bij de fontein in Echt (Limburg). Foto: Roos Vaessen.
Verkoeling zoeken bij de fontein in Echt (Limburg). Foto: Roos Vaessen.

15:40 Buien naderen Zandvoort

In Zandvoort is de kwalificatie van de F1 bezig. Buien naderen van de Noordzee, maar ze zullen pas aan land komen als de kwalificatie al achter de rug is. Publiek wat na de kwalificatie nog blijft hangen in Zandvoort moet wel rekening houden met de buien waarbij naast felle regen ook kans is op (zware) windstoten. Morgen wacht een droge en zonnige race.

Lees meer daarover in: Droge en zonnige race in Zandvoort

15:15 In Oostende zien ze de bui al hangen

Op een webcam in Oostende is te zien dat een eerste felle buienlijn in aantocht is.

Oostende buienlijn

De buienlijn is ook goed te zien op de radarbeelden van onze weerkaartenwebsite I'm Weather. Deze bui zal binnen een uur ook het zuidwesten van Zeeland in trekken.

15:00 Wat kunnen we verwachten?

We beginnen ons live-blog met een verse verwachting. Het is flink opgewarmd en op veel plaatsen broeierig warm met in het binnenland vanmiddag op grote schaal zomerse temperaturen van 25 tot lokaal zelfs 30 graden. In het westen en noorden komt veel bewolking voor en is het met 20-25 graden minder warm en op de Wadden is het slechts 18 graden. Komende uren neemt de bewolking vanuit het westen en zuidwesten verder toe en eind van de middag en vanavond volgen stevige regen- en onweersbuien.

Vooral in de oostelijke helft van het land is er kans op onweer, maar vrijwel het hele land moet rekening houden met de kans op zware windstoten van 75-100 km per uur tijdens buien. Ook kan het even flink plenzen. Ben je buiten houd dan de berichtgeving goed in de gaten en zoek op tijd een schuilplaats op. Het is raadzaam om niet meer het water op te gaan. Haal ook spullen die weg kunnen halen uit je tuin of zet ze goed vast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een party-tent waar de wind onder kan slaan.

Lees ook: Wat te doen bij hevig onweer?

Zware buien halverwege de avond voorbij

De zware buien verlaten halverwege de avond via het oosten het land. Daarna volgen nog wat minder zware buien. Komende nacht is het op de meeste plaatsen droog en trekken vanuit het westen brede opklaringen ons land binnen. De buien hebben de warme lucht dan duidelijk verdwenen. De minima komen uit tussen 12 en 14 graden en zondag overdag wordt het niet veel warmer dan een graad of 20 op de meeste plaatsen. Wel is het dan aangenaam weer voor buitenactiviteiten. Het is op de meeste plaatsen droog met flinke zonnige perioden en vooral in het binnneland ook stapelwolken.

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven