In Noorwegen zijn door het smelten van een ijsvlakte als gevolg van de klimaatverandering tientallen oude pijlen daterend uit het stenen tijdperk tot de middeleeuwen tevoorschijn gekomen.
In Jotunheimen, een berggebied in het zuiden van Noorwegen, smolt de afgelopen jaren het ijs op een berghelling van 18 hectare. In het ijs lagen oudheidkundige schatten verborgen. Zo verzamelden onderzoekers van universiteiten van Cambridge, Oslo en Bergen in totaal 68 pijlschachten, sommige met pijlpunten nog steeds erin bevestigd of in de buurt.
De oudste pijlen dateren van ongeveer 4100 voor Christus, terwijl de jongste dateren van ongeveer 1300 na Christus, gebaseerd op radiokoolstofanalyse. In sommige gevallen zijn er ook pijlpunten van verschillende materialen bewaard gebleven, waaronder bot, leisteen, ijzer, kwartsiet en een van mosselschelp. Een paar pijlpunten bevatten zelfs het touw en de teer nog waarmee ze aan hun houten schacht waren bevestigd.
Op basis van bijna driehonderd rendiergeweien- en botten die ook onder het ijs vandaan kwamen, en het feit dat er nog steeds rendieren in het gebied komen, zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat het gebied duizenden jaren lang een belangrijk jachtgebied was. Volgens de archeologen, die het onderzoek publiceerden in het tijdschrift Holocene, is de vondst van zoveel items op één locatie uiterst zeldzaam en belangrijk.
Foto: ANP / EPA / HINRICH BAESEMANN