Onstuimige vrijdag op komst

25 september 2024, 11:00

Weer en verkeer

Dat de herfst begonnen is kunnen we al merken aan het bewolkte en buiige weerbeeld. Eind deze week schakelt de herfst nog een tandje bij. Lees er alle over in dit artikel.

Het is wisselvallig weer. Er zijn droge perioden, maar soms komt de regen met bakken tegelijk naar beneden. Zo zal het vanavond op veel plaatsen geruime tijd regenen en staan ook morgenavond felle buien op het menu. Morgenmiddag waait het ook al behoorlijk met aan zee een krachtige tot soms harde zuidwestenwind (6-7 Bft) en windstoten tot 75 km/uur.

Meer over het weer tot vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Zware windstoten op vrijdag

Op de laatste dag van de werkweek passeert een storing ons land. In de verschillende weermodellen zit nog enige onzekerheid in de timing en de sterkte van de wind. Tijdens de passage van de storing komt het tot felle buien en draait de wind van zuidwest naar noordwest. Met de noordwestenwind wordt koelere lucht over ons land gestuurd. De maximumtemperatuur valt waarschijnlijk vrij vroeg op de dag en zal rond 16 graden uitkomen.

De zuidwestenwind is naar verwachting al in de vroege ochtend behoorlijk stevig. Landinwaarts waait het matig tot vrij krachtig, aan zee vrij krachtig tot hard (5-7 Bft). Vooral aan de kust van Noord-Holland en in het rond de Waddenzee kan het later in de ochtend en tijdens het begin van de middag stormachtig waaien, 8 Bft. Vooral in de kustprovincies is kans op zware windstoten van 75-100 km/uur. Een enkel weermodel geeft zelfs zeer lokaal ruim 100 km/uur. De windstoten kunnen overlast veroorzaken in het verkeer. Vooral lege vrachtwagens en auto’s met aanhangers zijn vatbaar voor zware windstoten.

Volg de windstoten volgens de laatste modelrun van Harmonie V43 via deze I'm Weather widget:

Nadat de wind naar noordwest is gedraaid neemt de windkracht af. Toch is er aan zee en in het noorden ook dan nog enige tijd kans op zware windstoten tot zo’n 85 km/uur.

Regionaal veel regen

Tot en met vrijdag zijn er meerdere momenten waarop het in grote delen van het land regent. Dit zijn vanavond, morgenavond en vrijdag tijdens het eind van de middag en het begin van de avond. In de tussenperioden is het landinwaarts vaak droog met slechts een lokale bui. In de kustgebieden is het morgen overdag en ook in de nacht naar vrijdag natter met meer buien. Hierin speelt kustconvergentie een rol en wat dit is lees je in dit artikel.

In de natste regio’s, vooral langs de westkust en in het noorden van het land, kan van vanmiddag tot en met vrijdagmiddag 50-70 mm regen vallen. Ter vergelijking: een gemiddelde maand september levert 78 mm regen op. De regenval kan, zeker op vrijdag, ook extra lange files veroorzaken, vooral tijdens de vroege avondspits.

Verkeershinder door regen. Foto Gieny Westra
Verkeershinder door regen. Foto Gieny Westra

Meer zon in het weekend

In het weekend zien we de zon geregeld, maar zeker op zaterdag trekt ook nog een aantal buien over het land. Het wordt zaterdagmiddag 13 tot 15 graden bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Zaterdagavond verdwijnt de buienkans in het binnenland en klaart het breed op. Zondag lijkt op veel plaatsen een droge dag te worden. Met 15 of 16 graden en een hooguit matige wind is het zondagmiddag prima weer voor buitenactiviteiten.

Banner Whatsapp WOL

Videothumb: Ben Saanen

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven