Op één na warmste kerst ooit gemeten

26 december 2023, 11:00

Feestdagen
Op tweede kerstdag was er wat ruimte voor de zon. Foto: Albert Thibaudier.

In De Bilt is deze kerst de op één na warmste sinds de start van de metingen in 1901. Op eerste kerstdag werd het maximaal 12,5 graden en op tweede kerstdag 11,3 graden. Daarmee komt kerst gemiddeld uit op 11,9 graden. Recordhouder blijft kerst 2015 met een gemiddelde maximumtemperatuur van 14,2 graden.

Op eerste kerstdag was het weerbeeld overdag bewolkt, vrij droog en erg zacht met een maximumtemperatuur van 12,5 graden in De Bilt. Daarmee was dit de op twee na warmste eerste kerstdag sinds de metingen. In de avond volgde op veel plaatsen flink wat regen.

De maximumtemperatuur van 11,3 graden op tweede kerstdag werd al in de nacht gemeten. De zachte lucht werd aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan met een westen- tot zuidwestenwind. Het weerbeeld is daarbij vriendelijk met een mix van wolken en zon.

Helft van top 10 warmste kerstedities stamt uit deze eeuw

De top 10 van warmste kerstdagen bestaat voor de helft uit jaren die gemeten zijn in deze eeuw. Daarbij spande 2015 echt de kroon met verreweg de warmste kerst ooit gemeten. De andere jaren uit de top 10 zitten dichter bij elkaar.

Aanhoudend zacht

Eerst blijft het zacht, maar in het weekend zal de temperatuur geleidelijk wat dalen in de richting van normale waarden voor de tijd van het jaar. Gemiddeld is het eind december een graad of 6 overdag en 1 graad ’s nachts. Nu komen we rond of iets boven deze waarden uit.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven