Schade in Drenthe veroorzaakt door forse valwind

26 augustus 2024, 12:02

Onweer
Stormschade door valwind in Ruinerwold, nabij Meppel. Foto: Lammie van Elp.

In het zuidwesten van Drenthe veroorzaakte een harde wind zaterdagavond in korte tijd flinke schade. Zeer waarschijnlijk is hier sprake geweest van een forse valwind.

Zaterdag trokken er zware onweersbuien over Nederland en kwam het op sommige plaatsen tot zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Zo werd het Drentse Meppel overvallen door wat een windhoos leek. Binnen enkele seconden veroorzaakte een harde wind omgewaaide bomen en grote schade aan huizen, auto's en schuttingen.

Op basis van radarbeelden en de beelden die wij op foto's en video's hebben gezien lijkt een valwind ons echter het meest waarschijnlijk. Te zien is dat alles dezelfde kant op waait, terwijl het bij een windhoos meer zou roteren. Veel bomen zijn ook dezelfde kant opgevallen.

Lees ook: Wat is een valwind?

Verschil tussen een valwind en tornado

Een valwind is een sterk dalende luchtstroom die kan leiden tot zeer zware windstoten. Het ontstaat als een koude luchtstroom uit een intensieve bui met grote snelheid naar beneden stort, verklaart het weerbureau. Zodra deze luchtstroom het aardoppervlak raakt spreidt deze zich horizontaal in één richting uit, met grote schade als gevolg.

Een schematische tekening van een valwind.
Een schematische tekening van een valwind.

Een valwind wordt vaak verward met een tornado, maar een tornado laat een dun en lang spoor van schade achter. Bij een tornado vallen de bomen verschillende kanten op, terwijl de bomen bij een valwind één richting opvallen en de schade is verspreid over een groter gebied. In het Utrechtse Leersum richtte een valwind in juni 2021 nog flinke schade aan.

Nasleep storm houdt natuurbeheerders nog zeker 2 weken druk bezig

Natuurbeheerders Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn druk bezig met herstelwerkzaamheden in de natuur na het noodweer van zaterdag. Valwinden richtten grote schade aan in de Drentse bossen en in natuurgebied Einde Gooi bij Hollandsche Rading, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

"In Drenthe zijn we nog zeker een week of twee bezig met zaagwerk", vertelt de woordvoerder. "We adviseren mensen om zoveel mogelijk op de fiets naar het bos te komen en de lokale situatie in de gaten te houden. Als er ergens linten gespannen zijn, respecteer dan dat de situatie nog niet op orde is." De fietspaden in de Drentse bossen zijn inmiddels weer open en toegankelijk, maar onder andere het gebied rondom de Drentse zwemplassen moet nog opgeruimd worden. "Kom op de fiets of zoek deze week even een andere zwemlocatie als het mooi weer wordt", adviseert de natuurbeheerder. "Het is echt even een rommeltje."

Hollandsche Rading ook getroffen door valwinden

Bij Hollandsche Rading zijn de opruimwerkzaamheden ook in volle gang. Een boswachter van natuurgebied Einde Gooi, dat wordt onderhouden door Natuurmonumenten, laat weten dat honderden bomen zijn getroffen door de valwinden. "We hebben het hele bos afgesloten, want het is te gevaarlijk om nu te betreden. We zijn met man en macht bezig om het natuurgebied weer begaanbaar te maken." Natuurmonumenten verwacht hier nog de hele week zoet mee te zijn en adviseert mensen om uit te wijken naar andere natuurgebieden in de buurt, "zoals de Utrechtse Heuvelrug".

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven