Opnieuw zware onweersbuien in Duitsland

27 juni 2024, 13:20

Onweer
Onweersbui in Voorthuizen, Gelderland. Foto: Wouter van Bernebeek

De Duitse weerdienst waarschuwt donderdag met uitzondering van het westen en noordoosten in vrijwel heel het land voor zware onweersbuien. Ook woensdag ging het in delen van Duitsland al flink tekeer.

In de warme, vochtige en onstabiele lucht kunnen zich vanaf donderdagmiddag in het midden en zuiden vanuit het zuidoosten zware onweersbuien ontwikkelen die zich langzaam verplaatsen, meldt de DWD. Daarbij kunnen zware buien voorkomen en is er kans op windstoten met snelheden tot 80 kilometer per uur en hagel.

In een uur tijd kan er 30 tot 40 mm regen vallen, aldus de dienst, die ook waarschuwt voor blikseminslag. In enkele regio's kunnen daardoor overstromingen volgen en kelders en metro's onderlopen.

Lees ook: hoe hoog kan een onweersbui worden.

Code oranje en rood

Voor meerdere regio's in het zuiden en midden geldt een oranje tot rode (in Duitsland de op een na hoogste) waarschuwing. Vooral in de omgeving van Stuttgart en Maagdenburg wordt "zeer zwaar weer" verwacht.

Woensdag werden vooral regio's in Baden-Württemberg getroffen. Woensdagmiddag werd zelfs het hoogste waarschuwingsniveau voor zwaar weer, niveau 4, afgekondigd. Rondom de Bodensee, een populaire vakantieregio in Duitsland, veroorzaakten de (onweers)buien schade. Daar kwamen straten, kelders en een camping onder water te staan.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven