Helene aan land in Florida als orkaan vierde categorie

27 september 2024, 09:15

Orkanen
Orkaan Helene aan land als categorie 4 orkaan. Beeld: https://imweather.com/

Orkaan Helene is in het noorden van Florida aan land gekomen en heeft in de Amerikaanse staat al tot een dode geleid. Op een snelweg bij de stad Tampa belandde een groot verkeersbord op een auto, melden Amerikaanse media.

De storm is er een van de vierde en een na zwaarste categorie en gaat gepaard met windsnelheden van zo'n 225 kilometer per uur. Helene bevindt zich ten zuidoosten van de stad Tallahassee in de zogenoemde Big Bend-regio. Honderdduizenden huishoudens in de staat zitten zonder stroom.

Volgens het Nationaal Orkaancentrum moeten mensen op hun schuilplekken blijven als de orkaan voorbijtrekt. Ook als het oog van de orkaan overtrekt, waarin de weersomstandigheden vaak rustig zijn, moeten mensen binnen blijven, waarschuwt het centrum. Helene verplaatst zich namelijk snel en de wind kan daarom snel terugkeren. De orkaan trekt met ongeveer 38 kilometer per uur richting het noorden.

De vicedirecteur van het Orkaancentrum vreest dat de overstromingen die de orkaan veroorzaakt meer levens gaan kosten. Gouverneur Ron DeSantis van Florida heeft voor bijna de hele staat de noodtoestand uitgeroepen.

Ook twee doden door orkaan Helene in Georgia

In de Amerikaanse staat Georgia zijn twee mensen om het leven gekomen als gevolg van orkaan Helene. Het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum waarschuwde dat de orkaan nog veel meer noodweer kan veroorzaken, ook al zwakt Helene af terwijl ze verder landinwaarts trekt.

Het gaat volgens lokale media om een man en een vrouw. Het is echter niet duidelijk hoe ze precies om het leven zijn gekomen. Media spreken van een trailer die door een tornado werd opgepikt en over de snelweg werd gesleurd. De trailer raakte vervolgens twee andere voertuigen voordat deze in een veld terechtkwam. In Florida overleed iemand nadat een groot verkeersbord op een auto belandde.

Naast Florida en Georgia gelden er ook weerswaarschuwingen in de staten North- en South Carolina. Inwoners worden opgeroepen alert te blijven en zo min mogelijk naar buiten te gaan.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven