Weekendweer: zondag beste dag voor buitenactiviteiten

27 september 2024, 07:30

Weekendverwachting

Op beide weekenddagen is het koud voor de tijd van het jaar. De zon is regelmatig te zien, maar we houden het niet het hele weekend droog. Lees alle details over het weer van het komende weekend in dit artikel.

Vandaag is het onstuimig met aan de kust soms een stormachtige wind en kans op zware windstoten tot lokaal 100 km/uur. In de loop van de dag komt het ook verder landinwaarts tot fikse windstoten. Daarnaast trekken forse buien, lokaal met onweer, over het land. Alle details over de onstuimige vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Zaterdag: fris met buien, maar ook zon

Op de eerste dag van het weekend zien we de zon regelmatig, maar er trekken ook buien over het land. Zaterdagochtend zijn de meeste buien voor de kustprovincies. In de middag komen juist landinwaarts, soms felle, buien voor en neemt de buiigheid in het westen af. Het wordt hooguit 14 graden bij een matige, aan zee vrij krachtige, noordwestenwind. Tijdens een bui is het slechts een graad of 9.

Zaterdagavond trekken de laatste buien naar Duitsland weg en klaart het breed op. Er volgt een heldere nacht waarin het landinwaarts afkoelt tot een graad of 4. Aan de grond is vooral in Oost-Nederland kans op lokaal een graadje vorst.

Pimpelmees heeft alvast boodschappen gedaan. Foto: Cynthia Leusden
Pimpelmees heeft alvast boodschappen gedaan. Foto: Cynthia Leusden

Zondag: droog en vrij zonnig

De tweede dag van het weekend verloopt aangenaam voor buitenactiviteiten als tuinieren, wandelen of fietsen. In de ochtend is het volop zonnig. Zondagmiddag schuift vanuit het zuidwesten hoge bewolking over het land en eind van de middag kan deze bewolking zo dik worden dat de zon het vooral in Zuidwest-Nederland moeilijk krijgt. De wind is zwak tot hooguit matig en waait uit het zuiden. Het wordt 15 of 16 graden en daarmee is het fris voor de tijd van het jaar. Maxima rond 18 graden zijn gebruikelijk eind september. Het rustige, droge en vrij zonnige weerbeeld maakt voor het gevoel echter veel goed.

Zondagavond neemt de bewolking verder toe en eind van de avond kan in Zeeland al wat regen vallen. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk tot middernacht droog.

Lees ook: Waarom worden de dagen in september zo snel korter?

Videothumb: Chris Meewis

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven