Dit zijn de stormnamen van seizoen 2024-2025!

29 augustus 2024, 10:05

Storm

Komende zondag 1 september begint het nieuwe stormseizoen en daarom heeft het KNMI nu de lijst met stormnamen voor het nieuwe seizoen bekend gemaakt. Of jouw naam er ook tussen staat en waarom stormnamen in het leven geroepen zijn, vertellen we je in dit artikel!

De stormnamenlijst is een samenwerking van het Nederlandse KNMI, het Ierse Met Éireann en de Britse MetOffice. Dit jaar mocht Nederland zeven namen aanleveren van de lijst. Dit zijn Babet, Elin, Gerrit, Henk, Olga, Piet en Walid. Het KNMI begon in 2019 met het toewijzen van namen aan stormen waarvoor code oranje of rood werd uitgegeven. Het kan echter voorkomen dat een storm, met behoorlijk wat impact in ons land of de buurlanden, ook bij code geel een naam krijgt.

Bert, Éowyn, Floris, Gerben, Kayleigh, Otje en Rafi

Zeven van de stormnamen uit de lijst zijn ingediend door het KNMI. De namen zijn dit keer ingediend door het publiek tijdens de Impact Fair beurs die in april plaatsvond in de Jaarbeurs in Utrecht. De Nederlandse namen zijn Bert, Éowyn, Floris, Gerben, Kayleigh, Otje en Rafi.

De stormnamen van seizoen 2024-2025

Éowyn is eigenlijk een Ierse naam, maar ze is ingediend door iemand die het een mooie en unieke meisjesnaam vindt. De naam komt van een personage van de film Lord of the Rings. Kayleigh werd aangedragen door Tim, die vertelde dan zijn vriendin Kayleigh heet en het zonnetje in huis is. Bij Gerben wordt aangegeven dat dit een naam is die kracht uitstraalt.

Dit zijn de definities van storm en windstoten

Waarom stormnamen?

Met het gebruik van stormnamen hebben de weerdiensten als doel het bewustzijn met betrekking tot gevaarlijk weer te vergroten. Voor orkanen en tyfonen worden al veel langer namen bedacht en daaruit blijkt dat waarschuwingen serieuzer worden genomen door inwoners wanneer een storm een naam heeft. Overigens blijkt uit onderzoek dat slechts 24% van de Nederlanders een stormnaam nuttig vinden.

Lees ook: Waarom krijgen stormen in Nederland een naam?

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven