Beryl na Jamaica onderweg naar Kaaimaneilanden en Mexico

03 juli 2024, 16:50

Orkanen
Orkaan Beryl trekt richting Jamaica. Foto: ANP / AFP / Francesco Spotorno.

De orkaan Beryl trekt woensdag over Jamaica als een storm in categorie 4, die levensbedreigend is. Beryl zet daarna ook koers naar de Kaaimaneilanden op donderdag en wordt vrijdag op het Mexicaanse schiereiland Yucatan verwacht.

Volgens het meest recente bericht van het National Hurricane Center (NHC) trekt Beryl woensdag met een maximale aanhoudende wind van 235 kilometer per uur richting Jamaica. Daar geldt een orkaanwaarschuwing voor mogelijk dodelijke windstoten en stormvloeden. In heel Jamaica hebben inwoners voorbereidingen getroffen door proviand in te slaan, ramen dicht te timmeren en boten uit het water te halen. Rond het middaguur lokale tijd trekt Beryl naar verwachting langs of over het eiland. Er zijn ook orkaanwaarschuwingen uitgegeven voor de Kaaimaneilanden, waar Beryl volgens het NHC woensdagavond of donderdag vroeg "naar verwachting dichtbij of overheen zal trekken".

Vrijdag trekt Beryl richting het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Er is ook een orkaanwaarschuwing van kracht voor de oostkust van Yucatan en de zuidkust van Haïti. Belize heeft een tropische stormwaarschuwing afgegeven. Beryl trok in de afgelopen dagen over het Caribische gebied en werd maandagavond een orkaan in categorie 5, de hoogste categorie, waarna hij dinsdag afzwakte naar categorie 4. Volgens experts is het uiterst zeldzaam is dat zo'n krachtige storm zich zo vroeg in het Atlantische orkaanseizoen vormt, dat loopt van begin juni tot eind november. Het dodental als gevolg van de orkaan staat inmiddels op zeven; de doden vielen op verschillende eilanden.

Lees hier alles over orkanen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven