weeronline

Verkeershinder door nat en onstuimig herfstweer

30 oktober 2023, 07:30

Weer en verkeer
Vooral later in de week is het soms kletsnat. Foto: Ton Wesselius

Oktober is al een kletsnatte maand en ook november begint regionaal kletsnat. Later in de week wordt het onstuimig met zware windstoten. Vanwege de wintertijd is het alweer vroeg donker en regen en wind zullen voor extra drukte zorgen op de wegen. Vooral donderdag verlopen beide spitsen mogelijk zeer druk.

Vanaf woensdag krijgen we een periode met zeer wisselvallig herfstweer, maar tot die tijd is het nog relatief rustig herfstweer met op deze maandag aanvankelijk geregeld zonneschijn. De verwachting voor vandaag en morgen lees je in het uitgebreide weerbericht. Woensdag volgt vanuit het zuidwesten regen. Ook de zuidenwind neemt in kracht toe met windstoten tot ongeveer 70 km/uur. Dit is het startsein voor de onstuimige dagen die volgen.

Tot en met zaterdag lokaal meer dan 70 mm

Vooral de periode donderdag tot en met zaterdag is nat en onstuimig. Donderdag valt geruime tijd regen en daarna volgen nog talrijke buien. Op veel plaatsen valt tot en met zaterdag zo’n 20 tot 50 mm, in de kustgebieden kan 50 tot 70 mm vallen en lokaal zijn nog hogere neerslagsommen mogelijk.

Ook de wind is al die dagen duidelijk aanwezig en vooral donderdag is een kleine kans op storm aan zee, windkracht 9. Sowieso staat er donderdag een krachtige tot stormachtige zuidenwind, windkracht 6 tot 8 met uitschieters van 80 tot lokaal 100 km/uur. De temperatuur stijgt donderdag naar 13-14 graden, de dagen daarna is het veelal 11-12 graden.

Veel files op donderdag verwacht

De impact op het verkeer is dan ook groot en donderdag, doorgaans de drukste dag van de week, zullen de files lang zijn. Niet alleen vanwege de vele regen die verwacht wordt, lokaal kan 10 tot 20 mm vallen, maar ook de wind is merkbaar aanwezig. Naast de krachtige tot stormachtige wind, zijn het vooral de zware windstoten die hinderlijk zullen zijn voor het verkeer. Ga je met de fiets op pad, dan is regenkleding een must en zul je ook rekening moeten houden met de wind.

Banner Whatsapp WOL

Kletsnatte maand

Met uitzondering van delen van Limburg is deze maand nagenoeg overal in het land al meer dan 100 millimeter gevallen. In een strook over het midden van het land, maar ook in het uiterste noorden en op de Waddeneilanden is al 150 tot lokaal bijna 200 mm gevallen. Gemiddeld over het land staat de neerslagteller op 133 millimeter en daar komt nog wel wat bij in deze slotdagen van oktober.

Toch is het landelijk gezien geen recordnatte maand. In 1932 viel gemiddeld over het land 177 mm en ook in oktober 1998 was het kletsnat met 172 mm. In 1981 viel 148 en in 1917 146 mm. Dit jaar gaan we in de buurt van dit aantal uitkomen. In De Bilt is vrij zeker wel sprake van een recordnatte maand. Het record staat op 193 mm en daarvoor is niet heel veel meer nodig. De teller staat al op 190 mm.

Blijft heel november kletsnat? Lees onze maandverwachting.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven