Tyfoon Shanshan een van de zwaarste Japanse stormen in decennia

30 augustus 2024, 09:20

Orkanen

De tyfoon Shanshan heeft zich in Japan ontwikkeld tot een van de zwaarste stormen in tientallen jaren. Er viel een enorme hoeveelheid regen, het verkeer werd ernstig ontregeld en 5 miljoen mensen kregen het advies om te evacueren. Het bevestigde dodental staat nog altijd op drie, al kan dat nog stijgen. De storm is inmiddels in kracht afgenomen.

Nog voordat de tyfoon aan land kwam, kwamen door de regen op het eiland Kyushu drie mensen uit dezelfde familie om bij een aardverschuiving. De Japanse autoriteiten hebben een vierde dode gemeld, al wordt nog onderzocht of die persoon stierf door de tyfoon. Van twee mensen wordt vermoed dat ze zijn omgekomen, twee anderen worden nog vermist. Er zijn ook zo'n tachtig mensen gewond geraakt, veelal door rondvliegend glas. Acht van hen zijn er slecht aan toe.

Extreem veel regen

In de plaats Misato viel in 48 uur 791,5 millimeter regen, meldde het Japanse meteorologisch instituut. Dat is meer dan in Nederland in sommige droge jaren, zoals 2018, valt. In Kitakyushu, een stad zo groot als Amsterdam, viel in 24 uur tijd 474 millimeter. Er zijn windstoten gemeten tot 252 kilometer per uur. Vrijdagochtend waren die snelheden afgenomen tot ongeveer de helft.

Wetenschappers zeggen dat dit soort tyfonen zwaarder en gevaarlijker worden door klimaatverandering. Ze ontstaan dichter bij de kustgebieden, nemen sneller in kracht toe en duren langer.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over orkanen

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven