Zomerstorm op komst? Hier gaat het vanochtend los

05 juli 2023, 04:30

Storm
Stevige noordwester op het strand van Texel. Foto: Adobe Stock / Erik_AJV

Er komt een actief neerslaggebied richting ons land en dit gaat gepaard met flink wat regen en wind. Komende nacht en morgenochtend verlopen daarom ook ronduit onstuimig. In dit artikel vertellen wij jou wat jij precies kunt verwachten.

Vanavond is het aanvankelijk nog heel rustig in ons land en staat er juist nauwelijks wind, maar daar komt komende nacht verandering in. Er trekt namelijk een actief regengebied via het zuidwesten ons land binnen. Rond middernacht begint het in het uiterste zuiden te regenen en gedurende de nacht trekt dit regengebied verder ons land in.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Drukke ochtendspits

In de ochtend ligt het regengebied pal boven ons land, waardoor de ochtendspits kletsnat verloopt. Houd hier rekening mee als jij de weg op moet! Ook neemt de wind in de ochtend steeds meer in kracht toe. In heel het land staat een (vrij) krachtige tot harde wind uit westelijke richtingen, 5-7 Bft. Vooral rondom het IJsselmeer en langs de kustgebieden kan tijdelijk ook een stormachtige wind staan, 8 Bft. Er bestaat zelfs een kans dat het officieel tot een storm komt, hiervoor moet één weerstation een uurgemiddelde halen van windkracht 9.

Lees ook: Dit zijn de definities van storm en zware windstoten

Daarnaast zijn in heel het land windstoten tot 75 km/uur mogelijk. Aan de kustgebieden en in de noordelijke helft van het land pakken de windstoten nog wat hoger uit met zware windstoten van 75-100 km/uur. Rondom het IJsselmeer en op de Waddeneilanden zijn lokaal zeer zware uitschieters boven 100 km/uur mogelijk.

Woensdagochtend kans op zware windstoten.

Bereid je voor op de impact van de mogelijke zomerstorm

Ben jij op vakantie aan de kust of op de Waddeneilanden? Dan is het een slim idee om morgenochtend binnen te blijven. De bomen staan nog vol in het blad en dit maakt de kans op ontwortelde bomen ook groter. Vooral in deze gebieden is stormschade dan ook zeker mogelijk. Haal spullen rond je huis naar binnen of zet ze vast. Denk daarbij aan tuinmeubelen, een trampoline en vergeet niet je vuilnisbak. Een losse barbecue gaat zonder pardon tegen de grond en speelgoed of een lege gieter liggen in korte tijd bij de buren in de tuin.

Ook gaat er flink wat regen vallen. Op uitgebreide schaal kan 20 tot 40 mm regen vallen. In het noordwesten zijn de hoeveelheden nog wat meer. Hier kan lokaal zelfs ruim 50 mm regen vallen.

Officieel een storm?

Als het officieel tot een storm komt boven land is dit de eerste zomerstorm sinds 2020. Toen trok op 26 augustus storm Francis over ons land. In IJmuiden werd van 21:00 tot 22:00 uur gemiddeld windkracht 9 gemeten. Voor een officiële storm moet het gemiddeld over een heel uurvak op één van de KNMI meetpunten op land met 9 Bft. waaien.

Naar verwachting komt het boven de Noordzee, in de Duitse bocht sowieso tot storm. Er is voor het westen en noordwesten inmiddels code oranje uitgegeven voor zeer zware windstoten en de storm heeft de naam Poly gekregen. Eerder leek deze storm de naam Antoni te krijgen (uit de stormlijst van de West-Europese weerdiensten), maar de storm had al een naam gekregen van de Duitse weerdienst en daarom wordt die naam overgenomen.

Lees ook: Dit zijn de stormnamen voor seizoen 2022-2023

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven