Waterstand Rijn stijgt verder, Duitse waterstanden dalen

05 juni 2024, 13:26

Overstromingen
Veel schade door overstromingen in het zuiden van Duitsland. Foto: ANP / EPA / Ronald Wittek

De waterstand van de rivier de Rijn heeft bij Lobith in de nacht van dinsdag op woensdag het code geel-criterium van 12 meter boven NAP 's zomers overschreden, meldt Rijkswaterstaat. Het water stond daar woensdagochtend op 12,12 meter. In het met overstromingen kampende Duitsland beginnen op sommige plaatsen de waterstanden woensdag te dalen, maar blijft de situatie kritiek.

De Duitse weerdienst (DWD) verwacht woensdag en donderdag in Beieren regen- en onweersbuien. Zware regen valt er waarschijnlijk alleen aan de oostelijke rand van de Alpen. Door de vele neerslag in de Alpen en de Neckar, een zijrivier van de Rijn in het zuidwesten van Duitsland, wordt in Nederland vrijdag een piek van 13,30 meter boven NAP in de waterstand van de Rijn bij het Gelderse Lobith verwacht. Volgens Rijkswaterstaat is dit ongeveer 70 centimeter hoger dan het vorige hoogwater op 22 mei. Omdat het in Nederland de komende dagen beperkt regent, daalt de waterstand bij Lobith na de piek, om rond 15 juni een stand van 11 meter boven NAP te bereiken en daarna te stabiliseren.

Het zuiden van Duitsland kampt nog altijd met overstromingen en ook woensdag is de situatie daar, vooral in Oost-Beieren, nog kritiek, meldt persbureau dpa. Volgens de Overstromingsinlichtingendienst (HND) staat het waterpeil van de rivier de Donau in Beieren nog steeds boven de 6 meter, normaal gesproken is het ongeveer 3 meter. Wel begint op sommige plaatsen aan de getroffen benedenloop van de Donau het waterpeil te dalen. Het districtskantoor van Donau-Ries waarschuwt dat ondanks het dalende waterpeil in sommige rivieren, het water in open gebieden kan blijven stijgen.

Bij de overstromingen in Zuid-Duitsland zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. Er worden meerdere mensen vermist, waaronder een 22-jarige brandweerman.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven