Het weer tijdens Nederland – Turkije

05 juli 2024, 14:45

Sport
Adobe Stock / PixelGallery (AI)

Zaterdagavond om 21:00 uur speelt het Nederlands elftal de kwartfinale tegen Turkije. In dit artikel lees je de weersvooruitzichten voor zowel Berlijn als voor ons land.

Net als bij ons is het zomerweer de laatste tijd ook bij onze oosterburen wisselend. Deze vrijdag is het in de Duitse hoofdstad droog en wisselend bewolkt met een middagtemperatuur rond 21 graden. Komende nacht blijft het droog en zakt het kwik naar een graad of 14.

Berlijn: zeer hete zaterdag met kans op een felle onweersbui

Morgen tapt het weer uit een heel ander vaatje. De dag start volop zonnig en het kwik stijgt snel. Morgenmiddag wordt het maar liefst 30 graden in Berlijn. Dat wordt dus zweten geblazen in de fanzone en tijdens de mars naar het stadion. Drink voldoende water en smeer je in met zonnebrandcrème, want de zonkracht bereikt in de middag UV-Index 6. Als je niet bent ingesmeerd kan je in 15 tot 25 minuten verbranden.

Eind van de middag stijgt de kans op buien en dit kunnen pittige onweersbuien zijn. Naast onweer is ook kans op zware windstoten. Zoals het er nu voorstaat is de kans op een felle bui vooral groot voor de wedstrijd, grofweg tussen 16:00 en 20:00 uur. Tijdens de wedstrijd zelf, aftrap 21:00 uur, is nog kans op een minder felle bui en ligt het kwik rond een graad of 20.

Veel wind in Nederland zaterdag

In ons land zijn er zaterdag vooral buien in de ochtend. In de loop van de middag en zaterdagavond is het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur ligt zaterdag om 21:00 uur rond 15 graden. Lees ook ons uitgebreide weerbericht.

Het belangrijkste aandachtspunt in het weer voor morgen is de wind. De zuidwestenwind wordt morgenmiddag vrij krachtig en aan zee waait het krachtig tot hard, windkracht 6 of 7. In het noordwestelijke kustgebied kan het zelfs enige tijd stormachtig waaien, windkracht 8.

Morgenmiddag en tijdens het begin van de avond geldt een code geel voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en de Waddeneilanden voor zware windstoten van 75 tot 90 km/uur. Vooral op de Waddeneilanden en vlak langs de kust zijn windstoten van 90 tot 100 km/uur mogelijk. In het zuidoosten van het land zijn de windstoten het minst krachtig.

Bekijk de laatste verwachting voor de windstoten volgens het ICON-D2 model via I'm Weather:

Vlak voor en tijdens Nederland – Turkije neemt de wind af, maar vooral in de noordelijke kustprovincies kan het nog fors waaien en dit kan lastig zijn op plekken waar grote schermen worden gebruikt.

In het zuiden en midden van het land is het risico op overlast door de wind tijdens Nederland - Turkije klein. Wel moeten worden opgepast als de schermen al in de middag worden geplaatst en bijvoorbeeld ook de wedstrijd Engeland – Zwitserland, aftrap 18:00 uur, wordt getoond.

Lees ook: dit is het weer in de speelsteden van het EK voetbal 2024.

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven