Overstromingen in Spanje door zware regen

05 september 2024, 11:05

Overstromingen
Onweer boven Mallorca. Foto: ANP/EPA/CATI CLADERA

Eerder deze week kwam het tot zware buien op het Spaanse vasteland en op de Balearen. Woensdag gold op Mallorca code oranje voor regen- en onweersbuien. Regionaal viel veel neerslag en kwam het tot overstromingen.

Zondag 1 september kwam het in de provincies Navarra en Huesca al tot zware buien. In Oroz-Betelu (Navarra) viel 84 mm en in Aragués del Puerto (Huesca) zat 68 mm in de regenmeter. Een dag later viel in Bailo in de provincie Huesca ook al 67 mm.

Kletsnat op Mallorca

Nat was het ook op de Balearen en dan vooral op Mallorca. In Porreres op Mallorca viel maandag 50 mm, dinsdag noteerde Banyalbufar 71 en Escorca 50 mm. Ook woensdag kwam het op Mallorca met bakken uit de lucht met in Sant Joan de Labritja 53 mm. Door alle regen gold code oranje en kwam het tot overstromingen en afgesloten wegen op het Spaanse eiland.

De grote hoeveelheden regen veroorzaakte op verschillende plaatsen overstromingen. Ook kwamen vertragingen voor in het vliegverkeer van en naar het onder toeristen populaire eiland.

Een Britse toerist kwam om het leven toen hij dinsdag in een kloof in het noorden van Mallorca door stijgend water werd verrast en meegesleurd. Een Britse vrouw die ook werd meegesleurd door het water, wordt nog vermist. De twee maakten deel uit van twee groepen van in totaal twaalf wandelaars. De overige tien zijn door hulpdiensten gered. (Bron ANP)

Droog en zonnig

Inmiddels is het op Mallorca droog en schijnt de zon flink. De temperatuur stijgt naar 25 tot 30 graden. Het zonnige en droge weer is echter van korte duur, want zondag trekken weer regen- en onweersbuien over de Balearen.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven