Orkaan Milton nu categorie 4, wordt nog krachtiger

07 oktober 2024, 15:30

Orkanen
Satellietfoto met dank aan de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Foto: ANP / NOAA / RAMMB.

Orkaan Milton, die afstevent op de Amerikaanse staat Florida, is uitgegroeid tot een orkaan van de vierde categorie. De orkaan heeft volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) aanhoudende windsnelheden van 250 kilometer per uur met nog zwaardere windstoten.

De orkaan wordt naar verwachting nog sterker. Er wordt voorspeld dat Milton later op de dag mogelijk nog uitgroeit tot een gevaarlijke orkaan van de vijfde categorie. Volgens het NHC houdt de orkaan de komende dagen die intensiteit.

Milton komt naar verwachting woensdag aan land in het westen van Florida. Het NHC wijst al op mogelijk levensgevaarlijke omstandigheden, in delen van de westkust zijn waarschuwingen van kracht. "Mensen in dat gebied zouden het advies moeten volgen van lokale ambtenaren en evacueren als ze dat opgedragen wordt", aldus het weerinstituut.

De orkaan zou de tweede grote orkaan zijn die de Verenigde Staten in twee weken treft. Helene zorgde eind september voor enorme schaden in het zuidoosten van de VS.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven