Update: ex-orkaan Kirk treft vooral Zuidwest-Europa

08 oktober 2024, 08:50

Orkanen
Orkaan. Foto: AdobeStock / elroce / NASA.

De komende dagen krijgt een deel van West-Europa met ex-tropische storm Kirk te maken. Lees hier wat we kunnen verwachten.

Orkaan Kirk bereikte op 3 oktober zelfs categorie 4 op schaal van Saffir-Simpson schaal, voordat hij aan zijn weg naar Europa begon. Boven geleidelijk kouder zeewater nam hij in kracht en raakte zijn tropische kenmerken geleidelijk kwijt. De ex-orkaan is nu een omvangrijk lagedrukgebied dat nog steeds veel regen en wind veroorzaakt.

Schaal van Saffir-Simpson - Kracht van orkanen - Orkaankracht
Schaal van Saffir-Simpson - Kracht van orkanen - Orkaankracht

Portugal, Spanje en Frankrijk

De berekende koers is afgelopen dagen flink zuidelijker geworden, waardoor Nederland veel minder met Kirk te maken krijgt dan eerder verwacht. Van de regen die morgenmiddag in Zuidoost-Nederland valt kan je zeggen dat het aan ex-orkaan Kirk is gelieerd.

Aan de westkust van Noord-Spanje en het noorden van Portugal komt vannacht en woensdagochtend en zuidwesterstorm te staan en op volle zee en in het uiterste noordwesten van Spanje is een tijde zware storm (10 Beaufort) mogelijk met windstoten tot lokaal 130 kilometer per uur.

In het noordwesten van Spanje en het uiterste noorden van Portugal valt woensdag veel regen. Lokaal, in de bergen, kunnen neerslagsommen oplopen tot zo'n 100 mm.

In de loop van woensdag krijgen ook de rest van Noord-Spanje en het westen van Frankrijk met Kirk te maken. Er valt in een groot gebied van zuidwest naar noordoost over het land 30-60 mm regen, lokaal nog wat meer. De meeste wind is voor het zuidwesten en midden van het land. Woensdagmiddag komt er aan de kust van de Golf van Biskaje een stormachtige zuidwestenwind te staan met op sommige plekken tijdelijk storm (9 Bft). Daarbij is kans op windstoten tot circa 110 kilometer per uur. Ook later op woensdag zijn in het binnenland in Frankrijk zware windstoten mogelijk, maar het windveld blijft dus ruim ten zuiden van Nederland.

Lees hier alles over orkanen

Woensdag verschillen in Nederland

Krik trekt dus ruim ten zuidoosten van ons land langs. Alleen het uiterste zuidoosten van ons land krijgt te maken met een schampschot van Kirk. Vooral in Zuid-Limburg kan het in de loop van woensdagochtend langdurig gaan regenen. Verder naar het noordwesten blijft het woensdag gewoon zo goed als droog, maar er is wel veel bewolking aanwezig. In de kustgebieden kan de zon zo nu en dan wel even doorbreken, maar later op de dag neemt hier ook de kans op een enkele bui toe. Wat betreft wind verwachten we niks schokkends meer. Er staat een matige tot hooguit een vrij krachtige zuidenwind aan zee, 3-5 Bft. Tijdens perioden met regen in het uiterste zuidoosten wordt het niet veel warmer dan een graad of 13. Elders in het land stijgt de temperatuur naar een graad of 16.

Hoe het daarna verder gaat lees je in ons uitgebreide weerbericht Nederland.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven